تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل

ایرانیان به تهدیدهای آمریکا و اسرائیل چگونه می نگرند؟

ایرانیان به تهدیدهای آمریکا و اسرائیل چگونه می نگرند؟

الجزیره ؛ 12  می (22 اردیبهشت)

با توجه به تهدیدهای مستمر آمریکا و اسرائیل [رژیم صهیونیستی] علیه ایران به بهانه بازداشتن این کشور از دستیابی به تسلیحات هسته ای ، تهران در سطوح مختلف فعال شده است و در همین رابطه در سطح دیپلماسی مواضع آمریکا را متناقص می داند و در شورای امنیت سازمان ملل تهدیدهای یاد شده را محکوم می کند و در عین حال فرصت را برای بکارگیری تسلیحات کاربردی به عنوان اعلام آمادگی جهت مقابله با هر گونه حمله احتمالی از دست نمی دهد.

به دنبال اظهارات تهدیدآمیز بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل [رژیم صهیونیستی] مبنی بر حمله به ایران به بهانه حمایتش از حوثی ها و تحریک آنها به موشک باران اسرائیل [رژیم صهیونیستی] ، تهران پیام شدیداللحنی به شورای امنیت و سازمان ملل ارائه کرده و هشدار داد که « هر گونه ماجراجویی از سوی آمریکا و اسرائیل [رژیم صهیونیستی] با واکنش سریع و متناسب و مشروع از سوی ایران مواجه خواهد شد.»

ایران در نامه خود تهدیدهای مشابه شکل گرفته از سوی “پیت هگست” وزیر دفاع آمریکا را به نهادهای بین الملل یادآور شده و خاطرنشان نمود:” این تهدیدها نقض آشکار قانون بین الملل و معاهده سازمان ملل و تهدید مستقیم صلح و امنیت جهانی است. “

** سوق دادن آمریکا

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه ایران آمادگی کشورش را برای ادامه مذاکرات هسته ای با آمریکا اعلام کرد و تهران در انتظار بیانیه عمان در مورد دور بعدی است. وی در گفت وگوی مطبوعاتی هفتگی خود اظهارات مقامات آمریکا در خصوص خواسته های شان در مذاکرات را با هم در تضاد دانست .

(آقای) عباس عراقچی وزیر خارجه ایران دوشنبه اسرائیل را به تلاش جهت کشاندن آمریکا به سوی یک فاجعه در خاورمیانه متهم کرد.

ناظران سیاسی در تهران از اظهارات یاد شده به عنوان اقدامی در جهت نادیده گرفتن تهدیدهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نام بردند زیرا وی تهدید کرده بود که در صورت عدم دستیابی به توافق پایان دهنده به برنامه هسته ای نظامی ایران، این کشور را آماج حملات خود قرار خواهد داد .

(آقای) عراقچی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی “ایکس” نوشت: « نتانیاهو با بی شرمی سعی دارد تا مطالب خود را بر ترامپ دیکته کند تا اینکه ترامپ در مورد ایران چه کاری را باید انجام دهد یا ندهد .»

وی خاطرنشان کرد : « دستیابی به توافق امکان پذیر است به شرط آنکه هدف آمریکا از گفت وگوهای کنونی حصول اطمینان نسبت به عدم دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای باشد.”

اما موسسه نظامی ایران ترجیح داد تا موشک ” قاسم بصیر ” را در برابر تهدیدهای خارجی به نمایش بگذارد و در همین رابطه سرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع یکشنبه تهدید کرده و گفت:« اگر آمریکا یا رژیم صهیونیستی این جنگ را آغاز کند ، ایران به منافع و پایگاه ها و نیروهای شان در زمان و مکان مناسب حمله خواهد کرد و در حمله به منافع آنها هیچ ملاحظه و یا محدودیتی نخواهد داشت.»

** جهت دستیابی به دستاوردها

در همین راستا پرستو بهرامی راد پژوهشکر در زمینه روابط بین الملل معتقد است که کشورش در پاسخ به تهدیدهای آمریکا و اسرائیل [رژیم صهیونیستی] لحن متفاوتی به کار برده است.

بهرامی راد احتمال می دهد که تیم مذاکره کننده ایران مواضع متفاوتی از سوی آمریکا در مقایسه با آنچه که مقامات واشنگتن در رسانه های گروهی اعلام می کنند، دریافت کرده است.

وی در گفت وگو با الجزیره نت بخشی از تهدیدهای آمریکا علیه تهران را برآمده از سیاست واشنگتن جهت تشدید فشار به منظور دستیابی به امتیازات بیشتر از تیم مذاکره کننده ایران دانست.

وی افزود : طرف آمریکایی همانند دولت ایران در معرض فشارهای گروه های تندرو و لابی های صهیونیستی مخالف مذاکرات با ایران قرار دارد و برخی از مواضع آمریکا در جهت کاهش فشارها علیه تیم مذاکراه کننده خود شکل گرفته است.

بهرامی راد تغییر لحن آمریکایی‌ها که قبلا مذاکرات مسقط را ستوده و مثبت و سازنده توصیف می کردند را نشات گرفته از چالش‌های جدی موجود در جریان مذاکرات فنی دانست.

او توضیح داد :« ترامپ خواستار حل و فصل مسائلی فراتر از موارد ذکر شده در توافق برجام است اما تهران خواستار دریافت امتیازاتی متناسب با خواسته‌های فعلی آمریکا است و حاضر نیست خواسته هایی را که خط قرمز تهران به شمار می روند ، بپذیرد.»

بهرامی راد ادامه داده و گفت:« ترامپ قبلا ایران را بر سر دو راهی انتخاب میان توافق و گزینه نظامی قرار داد. به نظر می‌رسد ترامپ مایل است بدون توسل به عملیات نظامی حساب نشده با ایران به توافق برسد.»

او افزود:« استقبال شدید ترامپ از نتایج مذاکرات هسته‌ای و تهدیدهایش علیه تهران با احتمال دستیابی او به خواسته‌هایش بر روی میز مذاکره مطابقت دارد.»

بهرامی راد در پایان این گونه نتیجه گیری کرد: « تهران با شخصیت سیاسی ترامپ آشنا است و می داند او نمی خواهد فرصت دیپلماتیک به دست آمده را از دست بدهد و به همین دلیل از بکارگیری لحن تند در پاسخ به تهدیدهای آمریکا به ویژه اظهارات ترامپ امتناع می ورزد.

** موشک  قاسم بصير

از سوی دیگر “محمد علی صنوبری” پژوهشگر سیاسی تقسیم نقش‌ها بین واشنگتن و تل‌آویو برای اعمال فشار بر تهران جهت تضعیف امکانات هسته‌ای ایران را مورد بحث قرار داده و خاطرنشان کرد:« تهدید تشدید نظامی آمریکا همزمان با انجام مذاکرات دیپلماتیک با تهران نمایانگر غرور و تکبر ریشه‌دار موجود در سیاست آمریکا است.»

صنوبری در گفتگو با الجزیره نت معتقد است که تهدیدهای اسرائیل [رژیم صهیونیستی] علیه تهران در امتداد تهدیدهای ترامپ و وزیر دفاع او طی روزهای اخیر قرار دارد.

او افزود:« با توجه به اینکه تهران چماق عملیات وعده صادق ۳ را بر فراز سر تل‌آویو بالا نگه داشته است، تهران برای پاسخ به هرگونه ماجراجویی اسرائیل [رژیم صهیونیستی] انگشت خود را روی ماشه نگه داشته است.»

او همچنین پرتاب موشک بالستیک قاسم بصیر توسط کشورش که قادر به غلبه بر پیشرفته‌ترین سامانه‌های دفاعی آمریکایی و اسرائیلی [رژیم صهیونیستی] است، تنها چند ساعت پس از تهدیدات نتانیاهو را «پیام عملی مناسبی برای هشدار به محور صهیونیستی-آمریکایی در مورد بازی با آتش دانست، زیرا فناوری به کار رفته در این موشک از فناوری یمن پیشرفته‌تر است».

صنوبری پژوهشگر سیاسی تهدیدات اخیر نتانیاهو علیه تهران را نتیجه طبیعی خشم او از شکست سامانه‌های ضد موشکی اسرائیل [رژیم صهیونیستی] و آمریکا در رهگیری موشک یمنی دانست که روز یکشنبه به فرودگاه بن گوریون اصابت کرد.

وی افزود : ایران با رونمایی از موشک قاسم بصیر می خواست برای افکار عمومی صحنه های مربوط به عدم رهگیری موشک های شلیک شده توسط سامانه های آمریکا و اسرائیل [رژیم صهیونیستی] به یک امر عادی تبدیل نشود. (م.غ)