تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل

راهبرد محور مقاومت پس از آتش بس

راهبرد محور مقاومت پس از آتش بس

الجزیره ؛ 2 فوریه( 14 بهمن)

… درس عبرت ها و بازسازی

از زمان آغاز آتش بس میان رژیم اشغالگر اسرائیل و جنبش حماس در نوار غزه ، پرسش هایی میان محافل ایران در مورد نقش تهران در نبرد طوفان الاقصی و درس های اخذ شده از آن و راهبرد محور مقاومت در فردای جنگ مطرح شد.

الجزیره نت سعی دارد در این گزارش به این پرسش ها و سایر موارد با پرسیدن آنها از کارشناسان سیاسی و نظامی و دیپلمات های سابق ایرانی پاسخ دهد که در خصوص “پیروزی مقاومت” در دور اخیر از نبرد با دشمن اسرائیل اتفاق نظر دارند و دیدگاه های خود را در مورد اقداماتی که می بایست گروه های مقاومت پس از برقراری آتش بس به طور نهایی اتخاذ کنند، مطرح کردند.

“علی عبدی” پژوهشگر نظامی ایران معتقد است : شکست بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تنها عامل موافقت وی با آتش بس برقرار شده پس از بیش از 15 ماه جنگ است.

از نظر عبدی ، چند شاخص برای تشخیص طرف پیروز در این جنگ وجود دارد که برجسته ترین آنها عبارتند از :

  • میزان تحقق یافتن اهداف اعلام شده
  • بیرون راندن دشمن و توانمندی های وی از صحنه نبرد
  • و در نهایت به کنترل درآوردن جریان درگیری و تسلط یافتن بر صحنه نبرد که به گفته عبدی تل آویو از تحقق بخشیدن به آن ناتوان ماند

عبدی در گفت وگو با الجزیره نت ابراز داشت : علاوه بر احیای آرمان فلسطین در طی عملیات طوفان الاقصی، افکار عمومی جهان با فلسطینیان همراه و همگام شدند و بر رژیم های سیاسی فشار آوردند تا از برپایی کشور فلسطین حمایت کنند و جبهه داخلی اسرائیل فردای توقف کامل عملیات نظامی در غزه به دوران قبل از شکل گیری حوادث هفتم اکتبر در سال 2023 بازنگردد.

به گفته این پژوهشگر نظامی ، ایستادگی ملت فلسطین در مقابل تجاوزگری دشمن و ادامه حمایت فلسطینیان از مقاومت فلسطین در غزه عامل اصلی شکست نقشه های تل آویو است که می خواست گروه های مقاومت مسلحانه را از بین ببرد و ساختار اداری و سیاسی جنبش حماس را از صحنه کنار بگذارد.

وی تاکید کرد : پلیس حماس با حضور خود و اداره پرونده اسرا پس از آغاز اجرای آتش بس به شدت همگان را غافلگیر کرد زیرا دولت نتانیاهو برای جلب افکار عمومی در داخل اسرائیل و به نمایش گذاشتن قدرت خود در رسانه ها یک جنگ روانی علیه حماس به راه انداخته بود.

وی ادامه داد : ورود گروه های مقاومت در فرآیند پشتیبانی از غزه مانع از آن شد که دشمن اسرائیلی نوار در محاصره قرار گرفته غزه را به تنهایی گیر بیاندازد و نقشه های همپیمانان غربی اسرائیل به ویژه در دریای سرخ را ناکام گذاشت و همین امر دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا را قانع کرد که اسرائیل نمی تواند حماس را از بین ببرد و در نتیجه می بایست تل آویو را برای پذیرش آتش بس تحت فشار قرار دهد به امید آنکه واشنگتن با مانورهای سیاسی خود بتواند این ضرر و زیان نظامی را جبران نماید و تعداد بیشتری از کشورهای عرب را به عادی سازی روابط با تل آویو طی مرحله آتی متقاعد نماید.

به گفته علی عبدی تحلیل گر مسائل نظامی ، دیدگاه اسرائیل در مورد غزه و اهدافی را که به بهانه حملات حماس در سپیده دم هفتم اکتبر سال 2023 به آنها تحقق ببخشد ، عامل اصلی ادامه جنگ به مدت تقریبا 15 ماه به شمار می رود.

عبدی توضیح داد: تل آویو نتایج به دست آمده در عملیات طوفان الاقصی را برای خود ” نبرد مرگ و زندگی ” تلقی کرد که رژیم اشغالگر اسرائیل را در مسیر ضعف و نیستی یا از بین بردن دشمنان سرسخت خود قرار می دهد و به همین دلیل تصمیم گرفت تا در یک اقدام بی ثمر چالش های فراروی امنیت ملی خود را از صحنه کنار بگذارد.

عبدی افزود : قدرت های غربی و در راس آنها آمریکا به اسرائیل به عنوان پایگاه و عامل ادامه سلطه غرب بر خاورمیانه می نگرند و همین امر باعث شد تا انواع حمایت های تسلیحاتی و مادی و امنیتی را از این رژیم به عمل آورند و همین امر در طولانی شدن مدت زمان تجاوز اسرائیل نقش داشت.

از سوی دیگر عبدالرضا فرجی راد سفیر سابق ایران در نروژ و سریلانکا و مجارستان از کشور خود به عنوان ” غائب حاضر ” در تمامی مراحل جنگ اخیر اسرائیل علیه غزه نام برد که در راستای سیاست اصولی ایران در حمایت از آرمان فلسطین قرار دارد.

این دیپلمات سابق ایرانی در گفت وگو با الجزیره نت توضیح داد: تهران در حمایت از غزه نقش های متفاوتی برعهده گرفت که از فعال کردن اهرم فشارهای نظامی علیه اسرائیل و همپیمانان غربی در راستای ” وحدت میدان ” آغاز شده و به فعال کردن دیپلماسی خود جهت توقف تجاوزگری اسرائیل از یک سو و پیشگیری از آواره شدن مردم غزه به خارج از نوار غزه از سوی دیگر ختم شد.

فرجی راد با اشاره به شلیک موشک ها و پهپادها از سوی ایران به سوی سرزمین های اشغالی در حمایت از مقاومت در لبنان و غزه افزود : تهران تمام توان خود را جهت ارائه حمایت مناسب از همپیمانان خویش از جمله حمایت های نظامی و مستشاری بکار برد که نمی توان از آنها پرده برداشت.

فرجی راد یادآور شد : پیشگیری از تحقق یافتن اهداف اسرائیل در غزه به معنای آن نیست که همپیمانان ایران طی بیش از یک سال جنگ ضربه های دردناکی دریافت نکردند .

وی گفت : تهران از ساعات اولیه تجاوز اخیر صورت گرفته علیه نوار غزه برای برقراری آتش بس در غزه به منظور پیشگیری از افزایش تعداد قربانیان غیرنظامی تلاش کرد.

این دیپلمات سابق ایرانی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عواملی که باعث شد تا تهران در صدد برقراری آتش بس در غزه و لبنان برآید این بود که می خواست همپیمانان خود و نیروهای انسانی و نظامی آنها را از جنگ افزار ویرانگر اسرائیل در امان نگه دارد و برای آنان فرصت لازم را فراهم آورد تا بتوانند نیروی خود را بازیابند.

در ارتباط با اینکه تهران به الحشد الشعبی عراق چراغ سبز نشان داد تا تسلیم خواست دولت عراق شود ، فرجی راد ابراز داشت : زیرا فشارهای بین المللی علیه بغداد افزایش یافته بود و تهران می خواست فرصت فراهم شده برای دشمن صهیونیست و همپیمانان غربی اش را از دست آنها بگیرد تا نتوانند به بهانه ادامه شلیک موشک و پهپادها به سمت سرزمین های اشغالی امنیت عراق را برهم بزنند.

مجید صفا تاج پژوهشگر ایرانی در امور اسرائیل معتقد است : نبرد طوفان الاقصی علیرغم درد و رنج هایی که برای ملت فلسطین در غزه به همراه داشت ، رژیم اشغالگر اسرائیل را در گوشه رینگ قرار داد و این رژیم را در بدترین شرایط خود طی چند دهه اخیر قرار داد.

صفا تاج تاکید کرد : می بایست از دستاوردهای عملیات طوفان الاقصی در راهبرد مقاومت پس از برقراری آتش بس بهره برد.

صفا تاج توضیح داد : روند نبرد طوفان الاقصی از هفتم اکتبر 2023 تا پذیرش شرایط جنبش حماس از سوی رژیم اشغالگر جهت برقراری آتش بس باعث شد تا دشمن صهیونیست در جریان ضعف و تزلزل موجود در نهادهای اطلاعاتی خود قرار گیرد که نتوانست این نبرد را پیش بینی کند و به دنبال آن اسرا آزاد شدند و اقتدار نیروهای زمینی اسرائیل در هم شکسته شد و طرح های اسرائیل برای آمیخته شدن در تاروپود خاورمیانه ناکام ماند.

این پژوهشگر ایرانی معتقد است : راهبرد محور مقاومت بر بازسازی توانمندی های گروه های خود طی مرحله آتی تمرکز خواهد یافت و در معادلات قدرت و قواعد درگیری تجدیدنظر خواهد کرد و از تجربه های به دست آمده طی مرحله اخیر درگیری سود خواهد جست و قدس همچنان سمت و سوی ثابت مقاومت باقی خواهد ماند.

وی خاطرنشان کرد : اسرائیل با راه اندازی جنگ الکترونیک علیه مقاومت و هوادارانش در لبنان و سود جستن از هوش مصنوعی برای ویران کردن غزه مرحله جدیدی از درگیری را آغاز کرد.

وی افزود : راهبرد مقاومت در مرحله آتی از تمامی درس های فراگرفته شده از نبرد طوفان الاقصی از جمله تقویت توانمندی های سایبری ، الکترونیکی و امنیتی بهره خواهد گرفت.

صفا تاجی خاطرنشان کرد: ایران برای اولین بار از راهبرد ” وحدت میدان ” در مقابله با رژیم اسرائیل و حمایت از اهالی غزه و مقاومت در آن رونمایی کرد.

وی افزود : بدون شک مقاومت میزان موفقیت این گزینه را مورد ارزیابی قرار خواهد داد و در جهت تقویت و یا تصحیح آن بر اساس میزان تحقق یافتن اهداف موردنظر خویش گام برخواهد داشت .

این پژوهشگر ایرانی افزود : نبرد طوفان الاقصی منجر به اولین رویارویی مستقیم میان تهران و تل آویو شد و ضعف سامانه دفاع هوایی اسرائیل را نمایان کرد و از میزان موفقیت تسلیحات ایران در نفوذ به پیشرفته ترین سامانه دفاع هوایی غرب رونمایی کرد.

وی با اشاره به اینکه تهران درس های آموخته شده از پدافند هوایی خویش را در پاسخ به حمله اسرائیل به خاک خود در نظر خواهد گرفت و برای تقویت آنها و افزایش توان بازدارندگی خود تلاش خواهد کرد.

وی به ترورهای اسرائیل که شماری از رهبران سیاسی و نظامی گروه های مقاومت همپیمان با جمهوری اسلامی ایران را در برگرفته، اشاره نموده و بر لزوم تقویت نهادهای نظامی این گروه ها در مرحله آینده تاکید کرد.

صفا تاج در پایان با بیان اینکه نبرد برای آزادسازی مسجد الاقصی پایان راه نیست بلکه مسیر فراروی مقاومت یک مسیر طولانی است و مستلزم پایداری و عزم و اراده استوار برای مقابله با چالش های نوظهور است.

وی تاکید کرد که کشورش برای درس گرفتن از جنگ اخیر در غزه و برطرف کردن عوامل ضعف و تقویت توانمندی های طرح مقاومت تلاش خواهد کرد(م.غ).