تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل
مرضیه ضیغمی

مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-5

1

مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-5

فراز:

در قسمت چهارم مجتبی قانعی به مناسبت چهلمین سال بزرگداشت تاسیس وزارت اطلاعات نگاهی به چگونگی رعایت قانون و حدود شرعی و مدل ها و شیوه های اقدامات اطلاعاتی در دو دستگاه اطلاعاتی ساواک و وزارت اطلاعات انداخته بود.

در قسمت پنجم و در ششمین عرصه، نویسنده نظری به پایگاه مردمی بین دو دستگاه اطلاعاتی  ساواک و وزارت اطلاعات قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایران می اندازد.

مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-5

6ـ دستگاه های اطلاعاتی و مردم

(ساواک و مردم)

از ویژگی های بارز ساواک، فقدان پایگاه مردمی در بین آحاد ملت شریف ایران بود و ضد مردمی بودن این دستگاه اطلاعاتی آن چنان مشهود بود که حتی بیگانگان و خارجیان که دوست و همکار ساواک بودند به آن اذعان داشتند و در مصاحبه ها و مستندات متعدد به این موضوع اشاره نمودند.

مقام معظم رهبری مدظله العالی که بارها طعم تلخ و سخت بازداشت و تبعید را در دوران رژیم پهلوی چشیده بود و در عرصه مبارزه راه دشوار و بی بدیلی را طی نموده اند و از سرآمدان مبارزان سیاسی محسوب می شوند و کاملاً به اوضاع و احوال رژیم پهلوی مسلط هستند، می فرمایند:   (23/05/1387)

“هیچ کس در آن زمانِ طاغوت از هیچ جهتی از مجموعه های اطلاعاتی راضی و خشنود نبود”.

این مطلب را تمام کسانی که دوره سخت و طاقت فرسای رژیم پهلوی را درک نموده اند حتی آحاد مردم به این موضوع اذعان و اعتراف دارند که خفقان عمومی مردم را عاصی کرده بود و این دستگاه اطلاعاتی به نام ساواک در قلوب مردم با نفرت رسوب نموده بود، به طوری که در یک خانواده معمولی مطرح بود که برادر به برادر اعتماد نداشت. شاید این جمله مبالغه آمیز باشد ولی ناشی از شدت و حدت خفقانی بود که ساواک به جامعه تحمیل نموده بود و این ماجرا تا آنجایی که ادامه داشت و منجر به تسخیر این لانه فساد در 22 بهمن سال 1357 بود، هجوم مردم به باغ مهران که محل استقرار ساواک در خیابان پاسداران (سلطنت آباد) و تصرف ساختمان ها و اطاق ها و دستگیری کارکنان حاضر در آنجا نشان از عمق نفرت و کینه مردم از این دستگاه اطلاعاتی بود،  این حمله ها و هجوم ها هم چنان ادامه داشت و مردم کمیته مشترک ضد خرابکاری ساواک (محل فعلی موزه عبرت ایران) را به همراه زندان قصر و اوین در تهران و سایر زندان ها و ساواک ها در استان ها را نیز به تصرف درآوردند. و پس از مدت کوتاهی نهادهای انقلابی در آن مستقر شدند. پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران هزاران گزارش از طرف مردم علیه ظلم و ستم و بی داد و قتل و غارت ساواکی ها به دستگاه های قضایی ارسال شد و افراد مختلف تقاضای رسیدگی به آنان را در دادگاه های بین المللی علیه ساواکی های فراری به خارج از کشور نمودند. این تنفر عمومی حتی موجب لطمه وارد شدن به منازل ساواکی هایی که مورد شناسایی مردم قرار گرفته بودند شد و حضرت امام(ره) با سخنرانی و اعلامیه مردم از انجام خودجوش پرهیز می دادند و مردم را به پیگیری شکایات خود از ساواک از طریق دستگاه های قضایی رهنمون می ساختند. امروزه پس از گذشت 45 سال از پیروزی انقلاب اسلامی، تنفر و بی زاری عمومی در بین مردم هم چنان وجود دارد و علیرغم تلاش های فراوان حامیان ساواک یعنی آمریکا، انگلیس و اسرائیل صرف پول های فراوانی برای تطهیر این جرثومه ساواک سرشان به سنگ خورده و ناکام مانده اند.

مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-5

{در خصوص وضعیت اسفبار ساواک در اواخر عمر ننگین خودش کافی است به سندی منتشر شده توسط مرکز بررسی اسناد تاریخی به جا مانده از ساواک در  همین رابطه نیز نظری بیاندازیم}(تحلیل ایرانی)

احساس تنهايى

درباره تقويت روحيه كارمندان ساواك

پيرو شماره 85757/ 20 ه 32 ـ 3/8/57

يكى از بارزترين دلايلى كه موجب تضعيف روحيه كارمند ساواك در رابطه با وقايع اخير كشور شده، علاوه بر موارد اتهامى كه در مطبوعات به كارمندان نسبت داده مى‏شود، اين است كه اصولاً ساواك احساس تنهايى مى‏كند و در كوران تظاهرات اخير متوجه گرديده است كه اگر همان طور كه به تأسيسات وحتى اموال شخصى حمله مى‏شود خانه و خانواده‏اش مورد هجوم اخلالگران واقع شود هيچ مرجعى قادر نخواهد بود كه به فوريت به كمك او بشتابد مضافا اينكه با حملات اخير روزنامه‏ها به كارمندان ساواك كينه و حس انتقام‏جويى شديد در مردم بوجود آورده و برابر گزارش يكى از كامندان سازمان تهران در بين مردم نيز شايع گرديده است كه هر كس كارمند ساواك و خانواده و خانه‏اش را معرفى كند، جايزه مكفى دريافت خواهد كرد اين تزلزل روحى و احساس تنهايى چهره خود را شديدتر نشان مى‏دهد لذا ضمن بررسى‏هايى كه به عمل آمده به منظور از بين بردن اين مشكل و براى اينكه كارمند احساس قدرت و پشتيبانى نمايد و مطمئن شود كه به محض وقوع و يا احساس تهديدى فورا به وى كمك خواهد شد، يك واحد كماندويى با امكانات لازم در مهران تشكيل و آماده باشند و در صورت تقاضاى كارمندان كه محدود به تهديد و حمله به خانه و خانواده‏اش خواهد بود، بتوان فورا به وى كمك نمود و با اين ترتيب به مقدار زيادى از احساس تنهايى كارمند كاسته خواهد شد و موجب تقويت روحيه كارمندان ساواك خواهد گرديد.

رئيس سازمان اطلاعات و امنيت تهران ـ پرنيان فر

مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-5

(در عرصه مردمی بودن وزارت اطلاعات)

دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی از جمله دستگاه های نظام است که دارای پایگاه مردمی است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی حفظه الله می فرمایند:   (بیانات 30/03/1368)

“یکی از عوامل موفقیت دستگاه های اطلاعاتی ما، که از اول انقلاب تاکنون خودش را نشان داده است. احساس مسئولیت عمومی مردم نسبت به تحرکات دشمن و آمادگی آنها برای دفاع از مرزهای انقلاب است. این حالت امروز هم در مردم وجود دارد”.

“این مردم امروز هم حاضرند مال بدهند، جان بدهند، عزیزان بدهند، همچنان که قبلاً دادند. این خودش موجب رحمت الهی است”.

و در مقطع دیگری مجدداً بر حمایت های مردمی تاکید می ورزند: (بیانات 25/11/1379)

“پشتوانه مردمی این نظام یک پشتوانه عظیم و بی نظیر است. این پیوند عواطف و ایمان مردم و مسئولین را بنده در جایی از دنیا سراغ ندارم”.

و در مقطع دیگری اظهار می دارند:  (بیانات 23/05/1387)

“یقیناً این اعتمادی که امروز در بین مردم به وزارت اطلاعات هست، بخش عمده اش مربوط به همین حفاظت معنوی و روحی است که در وزارت اطلاعات وجود داشته لذا مردم به وزارت اعتماد دارند”.

اعتماد مردم به وزارت اطلاعات منجر به همکاری صمیمانه و عاشقانه آنها با این دستگاه اطلاعاتی شده است. به طوری که روزانه صدها نفر با تماس با 113 و ارسال گزارشات کتبی و مراجعه به ستادهای خبری وزارت اطلاعات همکاری نزدیکی را برای برقراری امنیت و آرامش کشور بعمل آوردند و در واقعیت اطلاعات مردمی در سطح وسیع شکل گرفته است. نظرسنجی های سالیانه در مقاطع مختلف که توسط موسسات نظرسنجی مختلف انجام می شود نشان می دهد که سربازان گمنام حضرت ولی عصر(عج) از محبوبیت فوق العاده ارزشمندی در میان مردم برخوردار هستند و این ادعا نافی انجام بعضی از تخلفات در دستگاه اطلاعاتی نمی باشد، بالاخره باید پذیرفت در دستگاه اطلاعاتی هم مانند همه دستگاه های حکمرانی امکان بروز تخلف از طرف کارکنان وجود دارد ولی فراوانی آن آنقدر اندک است که قابل چشم پوشی و البته رسیدگی قضایی می باشد و باید تلاش شود حتی موارد اندک نیز صورت نگیرد. حمایت های مردمی از وزارت اطلاعات در بزرگداشت بیستمین و سی امین و چهلمین سالگرد تاسیس وزارت در قالب سخنرانی های نماز جمعه، مقالات روزنامه ها، فیلم های سینمایی و مجموعه های تلویزیونی، پیام های فضای مجازی کاملاً مشهود است. باشد که همواره چنین باشد ان شاءالله.

ادامه مطلب…

مجتبی قانعی

 

1 نظر
  1. صالحی حسن می گوید

    مسوولین باید حمایت های مردمی از وزارت اطلاعات را باید پاس بدارند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.