تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل
مرضیه ضیغمی

فرصت های شغلی اهداف جاسوسی چین

0

فرصت های شغلی اهداف جاسوسی چین

 

چندی پیش کوین مالوری، افسر بازنشسته‌ی سیا، به دلیل انتقال جزئیات یک عملیات فوق محرمانه به پکن، به ۲۰ سال زندان محکوم شد. رابطه‌‌ی او با  سرویس جاسوسی چین از زمانی آغاز شد که یک  افسراطلاعاتی  چینی که خود را  کارفرما معرفی می‌کرد، با او در  لینکدین تماس گرفت و به او پیشنهاد کار داد.

بر خلاف  فیس‍‍‍‍‌بوک که بر گروه‌های خانوادگی و دوستانه تمرکز دارد،  لینکدین محل تجمع و تمرکز افراد جویای کار و افرادی است که به طور معمول رزومه‌ی خود را منتشر می‌کنند، شبکه‌ی گسترده‌ای از مخاطبین ایجاد می‌کنند و  پروژه‌هایی را برای افراد غریبه ارائه می‌دهند. این رویکرد اتصال تخصصی، به پر کردن میلیون‌ها  فرصت شغلی آگهی‌شده در سایت کمک می‌کند، اما هم‌چنین یک  شکارگاه عالی برای  جاسوسان فراهم می‌کند و این موضوع سازمان‌های اطلاعاتی را نگران کرده است.

مقامات بریتانیایی، فرانسوی و آلمانی همگی در چند سال گذشته هشدارهایی صادر کرده‌اند و جزئیات نحوه‌ی تماس جاسوسان خارجی با هزاران نفر از طریق لینکدین را بیان کرده‌اند

لینکدین پیشتر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که به طور معمول علیه حساب‌های جعلی اقدام می‌کند و هزاران حساب کاربری را در سه ماه اول سال ۲۰۱۹ حذف کرده بود. هم‌چنین  توصیه کرده بود: «ما به شما توصیه می‌کنیم با  افرادی که  می‌شناسید و به آنها  اعتماد دارید،  ارتباط برقرار کنید و نه  هر کسی که درخواست ارتباط می‌دهد.»

وزارت امنیت دولتی چین در یادداشتی که در حساب وی چت خود منتشر کرد، ضمن افشای یک پرونده‌ی جاسوسی، ادعا کرد که آژانس‌های جاسوسی خارجی به  محققان و کارشناسان چینی که به  خارج از کشور می‌روند، توجه ویژه‌ای دارند.

این وزارتخانه از پرونده‌ی یک کارشناس برجسته‌ی چینی به نام “لی” رونمایی کرد که دارای دستاوردهای علمی عالی بود اما در یک  سفر تحقیقاتی به خارج از کشور در  دام یک آژانس جاسوسی خارجی افتاد.

سازمان جاسوسی خارجی پس از ورود “لی”به  بهانه‌ی بازرسی اسناد ورود و خروج، ملاقاتی با او ترتیب داد.  مأموران اطلاعاتی با  هدفی از پیش تعیین شده ادعا کردند که او احتمالاً  کارهایی انجام داده که برای  امنیت ملی کشورشان مضر است و او را برای  بازجویی به  مکانی خلوت بردند.

در طول بازجویی، آژانس جاسوسی با  خشونت و ارعاب رفتار کرده و وسایل شخصی لی را مصادره کرد. آنها به  دروغ، فعالیت‌های تحقیقاتی لی را در راستای جمع‌آوری اطلاعات و آسیب رساندن به امنیت ملی کشورشان خواندند.

در ابتدا، “لی” با این اتهامات مخالفت کرد و از اعتراف به اتهامات بی‌اساس خودداری کرد. با این حال، وقتی با  تهدید «تضمین نکردن امنیت شخصی‌اش» و «حبس ابد» مواجه شد، برای اطمینان از امنیت خود،  مجبور شد قرارداد همکاری «داوطلبانه» را با آژانس جاسوسی خارجی امضا کند. سپس او مجبور شد اطلاعات تحقیقات داخلی را در اختیار آژانس قرار دهد.

آژانس جاسوسی خارجی هم‌چنین “لی” را ملزم کرد که  پس از بازگشت به چین از طریق کانال‌های ارتباطی خاص به ارائه‌ ی اطلاعات  ادامه دهد و تهدید کرد در صورت امتناع، به مقامات مربوطه گزارش خواهد داد.

اما “لی” با وجود اطلاع از پیامدهای شدید خیانت به اسرار دولتی،  شجاعانه تصمیم گرفت پس از بازگشت به وطن، این قضیه را با  مقامات چینی در میان بگذارد. او جزئیات فعالیت‌های اجباری و جاسوسی ‌ای را که در خارج از کشور متحمل شده بود، بیان کرد و از به خطر انداختن ناخواسته‌ ی امنیت ملی  ابراز پشیمانی کرد.

به ادعای وزارت امنیت چین پس از تحقیقات، “لی” مطابق با قانون ضد جاسوسی چین از اتهاماتش مبرا شد. وزارت امنیت چین در این گزارش یادآوری کرده است که افراد در حین  تحصیل،  بازدید و یا  سفر به خارج از کشور باید آگاهی کامل از امنیت ملی و ضد جاسوسی داشته باشند و  هوشیار باشند تا در تله‌ی  جاسوسی و خیانت نیفتند.

“هیچ  پولی را نپذیرید و اسنادی که طرف مقابل ارائه کرده است را  امضا نکنید. اصرار داشته باشید که با  سفارت یا کنسول‌ گری خود در خارج از کشور تماس بگیرید تا از افتادن در دام سازمان‎های جاسوسی خارجی جلوگیری کنید.”

در بحبوحه برنامه‌های دولت انگلیس برای سرکوب جاسوسی ادعایی چین، دانشگاهیان و محققان دانشگاه‌های بریتانیا توسط سرویس‌های امنیتی این کشور بررسی خواهند شد.

این اقدامات پس از نشست بین کن مک‌کالوم، مدیرکل ام‌آی۵ و معاونان ده‌ها دانشگاه برجسته، از جمله دانشگاه‌های آکسفورد و کمبریج، اعلام شد.

طبق گزارش‌ها، مک‌کالوم به مسئولان این دانشگاه‌ها هشدار داد که کشورهای متخاصم به طور فعال دانشگاه‌ها را هدف قرار می‌دهند تا فناوری‌هایی را که می‌تواند «اولویت‌های اقتدارگرا، نظامی و تجاری آنها را ارائه کند» بدزدند.

به گفته رئیس ام‌آی۵، بررسی محرمانه آسیب ‌پذیری‌های بخش آموزش عالی بریتانیا نشان داده است که کشورهایی مانند چین «مکانیسم‌های آشکار و پنهان» را برای «کسب مالکیت معنوی و سرقت مزیت» به کار می‌گیرند.

بر اساس این گزارش، اکنون رایزنی‌ها در مورد یک سیستم جدید بررسی دولتی در حال انجام است که دانشگاهیان را که به تحقیقات حساس دسترسی دارند، توسط سرویس‌های امنیتی بررسی می‌شوند.

دولت همچنین به دنبال تأمین بودجه جدید برای مؤسسات آموزش عالی برای افزایش امنیت در اطراف سایت‌های حساس خواهد بود. طبق گزارش‌ها، دانشگاه‌ها هم چنین می‌توانند در هنگام وارد شدن به مشارکت در تأمین مالی و همکاری با مؤسسات خارجی، ملزم شوند با سرویس‌های امنیتی مشورت کنند.

 

آلیسیا کرنز، رئیس کمیته منتخب روابط خارجی پارلمان انگلیس در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) گفت دانشگاه‌ها برای مدت طولانی وانمود کرده‌اند که «نقشی در امنیت ملی ما ندارند» و می‌توانند «عاری از واقعیت‌های ژئواستراتژیک» عمل کنند.

پکن بارها هرگونه اتهام مرتبط با جاسوسی را رد کرده و آنها را به‌عنوان «تهمت‌های مخرب» رد کرده است. وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه به تازگی در یک نشست خبری گفت: «ما می‌خواهیم تکرار کنیم که این ادعا که چین می‌تواند اطلاعات بریتانیا را به سرقت ببرد، یک اتهام بی‌اساس و توهین بدخواهانه است و ما قاطعانه با این اتهام‌ زنی مخالفیم. چنین اتهام ‌زنی بدخواهانه ‌ای علیه چین باید متوقف شود.»

به گزارش راشا تودی، ام‌آی۵ پیشتر از شناسایی بیش از ۵۰ دانشجوی چینی خبر داد که در دانشگاه‌های بریتانیا ثبت ‌نام کرده بودند و به ادعای این سازمان، آنها با ارتش آزادی‌بخش خلق مرتبط بودند و در سال‌های اخیر در نتیجه سرکوب آنچه این آژانس جاسوسی آن را دزدی فناوری مرتبط با امور دفاعی و سایر تحقیقات حساس دفاعی توصیف کرد، این کشور را ترک کرده‌اند.

 

منبع: متسا

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.