تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل
مرضیه ضیغمی

فساد سیستمی و گسترده

0

فساد سیستمی و گسترده

آیا فساد در کشور کاملا سیستمی و بسیار گسترده است؟

چند درصد از مسئولین فاسدند؟

آیا ادعای «فساد سیستمی و گسترده» واقعیت دارد؟

 

یکی از کلماتی که در سالیان اخیر بسیار تکرار شده کلمه ی فساد است.

در فضای مجازی هر روز مطالبی منتشر می شود که به صورت علنی و تلویحی سعی دارد مخاطب را به این جمع بندی برساند فساد در جای جای حاکمیت بیداد می کند!

در اینجا می خواهیم بررسی کنیم که واقعاً عمق و شدت نفوذ فساد در ساختار نظام چقدر است؟

 

فساد یک آفت مهم برای هر حکومتی محسوب می شود. اگر فساد به طور گسترده در ارکان یک حکومت نفوذ کند آن حکومت کارایی خود را از دست خواهد داد چرا که مدیران آن به جای انجام وظیفه به فکر منافع شخصی خود خواهند بود.

 

یک درخت را در نظر بگیرید، اگر عمیقأ دچار آفت شود دیگر محصول درخوری نخواهد داد.

پس می شود برای بررسی عمق و میزان نفوذ فساد در ارکان نظام، کارآیی آن را بررسی و با سایر کشورها مقایسه کرد تا مشخص شود آیا این درخت محصول درخوری دارد یا نه؟!

 

قطعا بررسی بازدهی یک سیستم، بهترین و معقول ترین راه برای قضاوت در مورد میزان نفوذ فساد در آن است.

برای مقایسه و بررسی نقاط قوت و ضعف عملکرد حاکمیت ها، کارشناسان جهانی شاخص های مختلف علمی طراحی کرده اند که توسط این شاخص ها وضعیت کشورهای جهان را باهم مقایسه می کنند.

 

یکی از شاخص های مهم، شاخصHDI یا توسعه انسانی است که شاخصی چند وجهی است. این شاخص میزان سطح بهداشت، تحصیلات و یک زندگی متعارف و معمول را اندازه گیری می کند و از مهمترین شاخص های سنجش بین المللی کشورهاست.

دفتر توسعه سازمان ملل هر ساله وضعیت کشورها را بر اساس این شاخص رتبه بندی می کند.

 

با بررسی رتبه های ایران در میان ۱۹۳ کشور طی چهل سال گذشته مشخص می شود که ایران از رتبه ۱۱۰ جهان در سال ۱۳۵۷ به رتبه ی بسیار بهتر در جهان در سال ۱۴۰۱ رسیده یعنی ده ها پله صعود طی ۴۳ سال

با بررسی وضعیت سایر کشورهای جهان مشخص می شود هیچ کشوری در دنیا نتوانسته طی چهل سال گذشته جایگاه خود را تا این حد بهبود ببخشد لذا ایران به عنوان پر سرعت ترین کشور جهان در رشد توسعه انسانی شناخته شده که توضیحات کامل تری از این صعود را در فیلم چهار دقیقه ای در لینک زیر می توانید مشاهده کنید

https://eftekhar1357.ir/?p=2996

شاخص دیگری که در دنیا وجود دارد، شاخص توسعه انرژی است که در آن میزان دسترسی مردم یک کشور به انرژی های مختلف بررسی می شود.

طبق بررسی های بین المللی، ایران از نظر شاخص توسعه انرژی رتبه دوم جهان را به خود اختصاص داده چراکه امروز در اکثر شهر و روستاهای ایران مردم به گاز و برق دسترسی دارند.

در فیلم سه دقیقه ای لینک زیر توضیحات کامل تر را مشاهده کنید:

https://eftekhar1357.ir/?p=3791

از نظر مولفه کلی قدرت که جزو مولفه های بسیار مهم هر کشور است، موسسه Hudson آمریکا که یک موسسه پژوهشی است، ایران امروز را هفتمین قدرت برتر دنیا معرفی کرده که توضیحات آن را در فیلم سه دقیقه ای لینک زیر میتوانید مشاهده کنید

https://eftekhar1357.ir/?p=3602

از این دست، موارد بسیار دیگری وجود دارد که مجال پرداختن به آنها نیست اما می توانید در لینک زیر مشاهده کنید:

https://eftekhar1357.ir/?p=334

این موارد به معنای آن نیست که اوضاع کشور ما امروز از هر جهت عالی و بدون مشکل است، اینها جایگاه ایران نسبت به کشورهای دیگر را نشان می دهد تا بهتر بتوانیم در مورد عملکرد نظام طی سالیان گذشته قضاوت کنیم!

 

قطعا کشورما امروز ضعف های فراوانی دارد که قابل انکار نیست اما متاسفانه آنچه که به مدد تهاجم رسانه ای قابل انکار شده؛ پیشرفت های جهشی ایران طی سال های گذشته است!

وقتی قرار باشد روح امید و اعتماد به نفس از کسی گرفته شود کافیست نگاه او را فقط معطوف به ضعف هایش کرده و فرصتی برای دیدن موفقیت هایش به او داده نشود.

این دقیقا هدف تهاجم رسانه ای دشمنان علیه ملت ایران است!

این همه موفقیت را ایران در شرایطی کسب کرده که طی چهل سال گذشته قدرت های بزرگ جهان همه ی تلاش خود را برای زمین زدن آن به کار گرفتند. درست مثل کوهنوردی که وزنه های سنگینی به پاهایش بسته باشند ولی همچنان با قدرت به صعود ادامه دهد!

در اکثر بررسی های علمی مشاهده می شود رشد ایران طی چهل سال گذشته رشدی شتابان و جهشی بوده اما این خلاف تصور برخی از مردم است چرا که تصورات انسان ها را به راحتی می شود با ارائه ی اطلاعات مهندسی شده تغییر داد. امروز بیش از ۲۰۰ کانال ماهواره ای فارسی زبان و بازوهای فضای مجازی شان مشغول به همین کار هستند.

فساد سیستمی و گسترده

اگر فساد حاکمیت در ایران سیستمی بود قطعا امکان نداشت چنین پیشرفت هایی حاصل شود!

امروز در سراسر کشور در ادارات و نهاد های مختلف، ده ها هزارنفر مسئول انجام امور مختلف هستند که همگی از مردم اند. مسئولان همه ی ما هستیم همین معلم، همین مدیر، همین بازرس فلان اداره، همین رئیس بانک، همین کارمند اداره و این موفقیت ها در اثر تلاش و همت همگانی همه ی مسئولان از بالا تا پایین کسب شده.

قطعا اکثریت مسئولان انسان های بی حاشیه و خدوم هستند اما متاسفانه مشاهده می شود وقتی نهاد های نظارتی به خوبی به وظیفه خود عمل می کنند و در جایی فسادی را کشف می کنند، جریان رسانه ای بدخواه و ضد ایرانی دست به کار می شود تا این موارد را به عنوان شاهدی بر فساد گسترده در حاکمیت معرفی کنند.

این درحالی است که گرچه کشف فساد نشانه وجود فساد است اما از طرف دیگر نشانه ی اراده و جدیت نظام در کشف و برخورد با مفاسد و نشانی از سلامتی بدنه اصلی نظام است.

سال هاست متخصصان جنگ رسانه ای غرب، تلاش دارند دو واژه ی فساد و مسئولان را در ذهن مردم باهم قرین کنند تا مردم را از مسئولان و به تبع آن از نظام متنفر کنند که متاسفانه در مواردی موفق هم شده اند

شاید تا قبل از این بسیاری توجه نداشتند که مسئولان همین خود ماها هستیم، همین تک تک ماها که خودمان را مشمول این واژه نمی دانیم اما دیگرانی که به ما می نگرند ما را جزو مسئولان می دانند. یک کارگر ساده، مدیر مدرسه فرزندش را جزو مسئولان می داند هرچند از نظر مدیر، مسئولان از یک رده بالاتر از خودش یعنی مدیران اداره ی آموزش پرورش شروع می شود و از نظر مدیران اداره هم طیف مسئولان از مدیران وزارتخانه شروع می شود و به همین ترتیب

قطعا از این به بعد مردم در فضای حقیقی و مجازی دقت بیشتری به خرج خواهند داد تا آب به آسیاب بدخواهان نریزند و بخاطر فسادهایی که توسط نهادهای نظارتی کشف و معرفی می شود (و مربوط به درصد محدودی از مدیران است) کل نظام را زیر سوال نبرند و واژه ی «مسئولان» را تخریب نکنند.

 

 منبع: گروه جهاد تبیین 1357

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.