مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
فراز:
در قسمت ششم؛ نگارنده به مقایسه تطبیقی واجا با ساواک در عرصه های پشتیبانی- اطلاعاتی، آرم و لباس های کارکنان پرداخته بود.
در چهلمین سالگرد تاسیس وزارت اطلاعات و در قسمت پایانی، نویسنده به مقایسه دستگاه اطلاعاتی واجا و ساواک، در عرصه های غذای کارکنان و پایداری و طول عمر فعالیت های این دو دستگاه پرداخته است.
مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
10ـ عرصه غذای کارکنان ( ناهار و شام کارکنان وزارت اطلاعات )
شاید این موضوع پیش افتاده باشد ولی وقتی به صورت عمیق به آن توجه می شود مشخص می گردد. از تفاوت های اساسی قلمداد می گردد. به لطف خداوند متعال و توجهات حضرت ولی عصر (عج) کارکنان وزارت اطلاعات و مدیران عالی رتبه و مدیران میانی آن بدون هیچ گونه تفاوتی از یک نوع غذای معمولی در سطح مردم استفاده می نمایند.
به هیچ عنوان ناهارخوری و یا غذاخوری جداگانه در این تشکیلات وسیع اطلاعاتی وجود ندارد و جالب تر این که کلیه کسانی که به هر دلیلی به عنوان سوژه، متهم، بازداشتی در اختیار وزارت اطلاعات قرار دارند از همان غذایی استفاده می کنند که کارکنان وزارت استفاده می نمایند و هرگاه این موضوع مطرح می گردد؛ متهمین از آن تعجب می کنند و حتی بعضی مواقع باور ناپذیر جلوه می نماید.
شاید طرح این روش آمیخته به عدالت ورزی قدری مبالغه آمیز به نظر برسد ولی واقعیتی است که وجود دارد و باید به آن افتخار نمود و در حفظ و ثبات رویه های عدالت محور تلاش نمود.
مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
(ناهار و شام کارکنان ساواک )
از آن جائی که ساواک توسط سرویس های اطلاعاتی غربی، آمریکا و انگلیس ایجاد شده بود تمام فرهنگ سازمانی آنها در همه امورات رسوخ نموده بود. هرچند بنابه اظهارات کارکنان ساواک اصولاً ناهار در ساواک به کارکنان داده نمی شد و ساعات کاری آنها به نحوی بود که کارکنان ساعت 14 کار را به اتمام رسانده و به منازل خود می رفتند؛ ولی این یک قاعده کلی نبود.
در بعضی از مواقع تعدادی از کارکنان و مدیران ناچار بودند برای اتمام کارهای عقب افتاده یا ضروری بیشتر از ساعات اداری موظف در اداره مربوطه بمانند و در این صورت مدیران به غذاخوری مدیران و کارکنان به غذاخوری معمولی می رفتند و البته کیفیت غذای مدیران، کارکنان، مأمورین حفاظت و سربازان نیز کاملاً باهم متفاوت بوده است.
طبقاتی کردن محیط سازمانی در همه حوزه های رفاهی در رده های مختلف سازمان ساواک کاملاً مشهود بود و با توجیهات گوناگون تبعیضات آشکار به صورت رسمی اعمال می گردید. اصولاً وقتی فرهنگ وارداتی غرب در یک دستگاه اطلاعاتی کشور دیگری رسوب و رسوخ نماید بدیهی است چنین وضعیتی هم پیش خواهد آمد و مراقبت ها و کنترل های شدید حفاظتی و امنیتی نیز در تثبیت این رفتارهای غیر اخلاقی و غیر انسانی مؤثر خواهد بود.
بر اساس خاطرات به جامانده از مبارزین سیاسی قبل از انقلاب اسلامی، بدترین غذاها را به زندانیان میدادند. به طوری که اکثر آنها قابل تناول نبود ولی چاره ای نداشتند و برای جلوگیری از مُردن مجبور به خوردن آن غذا بوده اند.
در ادامه به اظهارات یکی از نگهبانان زندان کمیته مشترک ضدخرابکاری که سال ها در این زندان حضور داشته و زندانبان بوده است توجه فرمائید (علی اوسط تنهایی – ص 206 – 1401 ):
“هر اندازه در توزیع غذا دقت می کردم باز وجدانم راحت نمی شد. گاهی خوراکی که برای زندانیان می آوردند بیشتر آب بود و ته آن دیگ مقداری هویج و لوبیا و سیب زمینی و چند تکه گوشت دیده می شد. این خوراک ناچیز باید بین 50 – 60 کاسه به طور مساوی تقسیم شده و از آن چند تکه گوشتی که در داخل دیگ بود ذره ای هم به کاسه ها برسد. هرچه توی دیگ بود با دقت درون کاسه ها تقسیم میکردیم و اگر گوشتی وجود داشت به تعداد نفرات با دست آن را تکه تکه کرده و درون کاسه ها می ریختیم، سپس آن ها را جلو سلول ها می گذاشتیم. ”
از این نمونه خاطرات در باره غذای زندانیان سیاسی و تفاوت های فاحش آن با غذای کارکنان ساواک در میان دل نوشته ها و دست نوشته ها به وفور دیده می شود و برای رعایت اصول نویسندگی از اطاله کلام پرهیز شده و با اتکاء به ضرب المثل مشت نمونه خروار است خوانندگان محترم را به مطالعه این موارد در سوابق فضای مجازی و کتابخانه ها توصیه می کنیم.
شاید ذکر این موضوع قدری پیش پا افتاده باشد ولی رسیدن به عدالت اجتماعی دقیقاً از همین نکات آغاز می گردد. پرهیز و فاصله گرفتن از تبعیض در همه امور جزئی می تواند در رفتارهای بالاتر منجر به رعایت عدالت اجتماعی و کم شدن ظلم و تعدی باشد.
جداسازی رستوران ها و غذاخوری ها در رژیم پهلوی آنقدر سخیف و زجرآور شده بود که حتی صدای نخست وزیر وقت که سیزده سال از دوران پهلوی را متصدی گری می کرد، درآورده بود. امیرعباس هویدا در یک مصاحبه تلویزیونی چنین اظهار می دارد:
“در شرکت ملی نفت شعبه آبادان باشگاهی بود به نام «باشگاه تنیس بریم» هیچ فراموش نمی کنم! تابلویی بود که یک طرف آن نوشته بودند “ورود ایرانی ممنوع – یک طرف دیگرش نوشته بودند ورود سگ ممنوع!! . بیگانگان شأن و منزلت ملت ایران را درحد یک سگ کاهش داده بودند و امروز ما شاهد این هستیم که می گوئیم ورود آمریکایی ممنوع ، ورود سگ ممنوع .”
از این موارد در تاریخ رژیم پهلوی با سگ و شمایل مختلف در هتل ها و رستوران ها، ورزشگاه ها وجود داشت و ساواک منفعلانه به این صحنه می نگریست. چرا که در داخل ساواک هم رفتارهای تبعیض آمیز در همه امورات حتی رستوران ها و غذاخوری ها وجود داشت و به لطف خداوند متعال اکنون عدالت در این موضوع برقرار است.
مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
11ـ عرصه پایداری و طول عمر فعالیت های دستگاه های اطلاعاتی
(ساواک و پایداری و طول عمر)
با توجه به تاسیس ساواک در اسفند 1335 و تاریخ پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 می توان اذعان نمود ساواک از جمله دستگاه های اطلاعاتی جهان است که در سن 22 سالگی جوان مرگ شد و عمر آن هرگز به بازنشستگی قانونی که می گویند سی سال است نرسید و از صحنه کشور ایران خارج شد اما همین مدت کوتاه چنان خاطره بدی در اذهان مردم شریف ایران گذاشت که بعید است با مرور زمان شامل فراموشی شود. ساواک که خود را حافظ سلطنت و پادشاه و ولیعهد او می دانست، نتوانست حتی خود را حفظ نماید و زودتر از سقوط رژیم پهلوی در 22 بهمن 1357 در دی ماه همان سال در مجلس شورای ملی رژیم پهلوی آگهی فوت را دریافت نمود و منحل شد.
هر چند این انحلال خیلی دیر هنگام بود ولی در سقوط رژیم پهلوی نقش مهمی را داشت. بسیاری از جامعه شناسان بر این باور هستند که انحلال ساواک در مجلس شورای ملی وقت یک نوع عوام فریبی بود که توسط رژیم پهلوی صورت گرفت و قصد مسئولین وقت این بوده است که فشار انقلابیون را بر رژیم در حال سقوط پهلوی کم نمایند. صرف نظر از این که این دلایل صحیح باشد یا دلایل دیگری پشت صحنه های تصمیم گیری بوده باشد نتیجه آن اضمحلال دستگاه اطلاعاتی ساواک بود که با هزاران دلار از اموال بیت المال و پول پاشی های فراوان تأسیس شده بود. مأمورین ساواک که با ناباوری انحلال سازمان خود را به چشم می دیدند پس از ماه ها و سال ها انحلال ساواک در گوشه و کنار کشور و جهان به فعالیت های مذبوحانه خود ادامه می دادند که آخرین مورد آن حضور پرویز ثابتی نفر دوم ساواک در رسانه های مختلف بیگانه می باشد که همچنان در افکار ارتجاعی و پوسیده خود دست و پا می زند.
مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
(وزارت اطلاعات و پایداری و طول عمر )
به لطف الهی و همت مردم شریف ایران و رهبری های داهیانه مقام معظم رهبری مدظله العالی دستگاه اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران در مهرماه سال 1403 چهلمین سالگرد تأسیس خود را جشن می گیرد. چهل سال افتخار بر قله دانایی، توانایی و امیدوار به حمایت پروردگار متعال و دعای شهدای والامقام عرصه مجاهدت های خاموش و پشتیبانی ملت شریف جمهوری اسلامی ایران ایستاده و در ایجاد و حفظ امنیت پایدار حضور دارد.
چهل سال اقتدار، امنیت ملی و ایجاد آرامش برای آحاد مردم هم چون خورشیدی بر تارک آسمان زمین و زمان می درخشد.
ان شاء الله باشد چنین بادا !
مقایسه تطبیقی واجا با ساواک-قسمت پایانی
فهـرســت منـــابــع
1 – فردوست – حسین – ظهور و سقوط سلطنت پهلوی – 1368 – مؤسسه اطلاعات
2 – خلیلی – مهیار – شکنجه در عصر پهلوی – موزه عبرت ایران – 1392
3 – پهلوی – شکنجه – ساواک – موزه عبرت ایران
4 – مقام معظم رهبری مدظله العالی – بیانات 12/12/1389
5 – “” “” “” “” 29/1/1397
6 – “” “” “” “” 1378
7 – “” “” “” “” 7/9/1374
8 – “” “” “” “” 30/3/1368
9 – تنهایی – علی اوسط – خاطرات خود نگاشت – انتشارات سوره مهر – حوزه هنری – سوم 1401
10 – سادات – غلامرضا – تأسیس ، تثبیت و تمرکز اطلاعات – 1402 دانشگاه اطلاعات و امنیت ملی – چاپ اول
11 – قانعی – مجتبی – 110 نکته راهبردی و جامعه اطلاعاتی – 1395 دانشگاه اطلاعات و امنیت ملی
12 – ساواک شاگرد موساد – موزه عبرت ایران – 1392
13 – سی سال مجاهدت های خاموش – ویژه نامه سی امین سالگرد تأسیس وزارت اطلاعات – 1393
14 – مقدسی محمود – ناگفته ها – موسسه خدمات فرهنگی رسا – یکم – 1370