چرا ایران برای پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر خود روسیه را انتخاب کرد؟
چرا ایران برای پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر خود روسیه را انتخاب کرد؟
الجزیره؛ 6 نوامبر
بخش خصوصی ایران در نخستین گام از نوع خود، در سومین تجربه همکاری در حوزه فضایی میان تهران و مسکو که مشمول تحریم های آمریکا هستند، دو ماهواره را با استفاده از ماهوارهبر روسی سایوز در سحرگاه روز سهشنبه از پایگاه وستوچنی در شرق مسکو به فضا پرتاب کرد.
موشک «سایوز» روسی، ماهوارههای هدهد و کوثر ساخت شرکت «امید فضا» ایران را به همراه 53 ماهواره دیگر حمل کرد و هر دو را با موفقیت در مدار 500 کیلومتری از سطح زمین قرار داد . این موشک روسی در فوریه گذشته ماهواره ” پارس 1 ” و در اوت 2022 ماهواره “خیام ” متعلق به ایران را در مدار پایین قرار داد.
شرکت امید فضا فعال در بخش خصوصی ایران طراحی و تولید ماهواره کوثر را در سال 2019 آغاز کرد و توانست ظرف چهار سال آن را بسازد و با استفاده از تجربه به دست آمده در طرح اول خود توانست طرح ماهواره هدهد را ظرف یک سال به تولید برساند.
پرتاب دو ماهواره کوثر و هدهد ایران توسط موشک سایوز روسیه از یک سو با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و از سوی دیگر با انجام مقدمات پایانی امضای توافقنامه همکاری فراگیر میان تهران و مسکو همزمان گردید.
** ویژگی ها و امتیازات
این شرکت در گزارش های منتشر شده در کانال رسمی خود در پلت فرم ایرانی ایتا توضیح داد که ماهواره کوثر 30 کیلوگرم وزن دارد و قادر به ثبت تصاویر رنگی با کیفیت و مناسب برای نقشه برداری و استفاده در زمین شناسی، کشاورزی، مدیریت منابع طبیعی ، بلایا و پایش محیطی است و سن مداری آن حدود 3 سال می باشد.
در مورد ماهواره هدهد ویژه ارتباطات باید گفت وزن آن 4 کیلوگرم است و در زمینه های گوناگون از جمله خدمات اینترنت اشیاء، حمل و نقل و محیط زیست کاربرد دارد و همچنین در زمینه بررسی زمین و کشاورزی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و پیش بینی می شود به مدت 4 سال در مدار بماند.
بر اساس گزارش های دریافتی از شرکت “امید فضا” ، این شرکت در سال 2018 توسط گروهی از جوانان 25 ساله ایرانی با هدف توسعه سیستم های ماهواره ای در بخش خصوصی تاسیس شد و برای تکمیل ماهواره های کوثر و هدهد با برخی از شرکت های نوظهور دیگر با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری همکاری کرد.
پرتاب ماهواره کوثر و هدهد در سحرگاه دیروز پس از تاخیر بیش از یکساله انجام شد. دکتر حسین شهرابی مدیر کل شرکت امید فضا علت به تعویق افتادن مکرر پرتاب این دو ماهواره ایرانی را انجام هماهنگی با شرکت بهره بردار ماهواره بر روسیه عنوان کرد.
شهرابی در گفت وگو با الجزیره نت توضیح داد : این دو ماهواره به همراه ده ها ماهواره دیگر دیروز به فضا توسط موشک سایوز پرتاب شدند زیرا در مقایسه با سایر ماهواره برها سایوز امن ترین و ماهرترین به شمار می رود و هیچ گاه به خود اجازه ریسک کردن نمی دهد.
وی افزود که شرکت متبوع وی در بخش خصوصی در ایران در نوع خود اولین به شمار می رود و قصد دارد در سطح بین المللی در خصوص ماهواره ها اقدام به خدمات رسانی نماید.
از سوی دیگر پوریا آسترکی پژوهشگر ایران در امور فناوری پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر را اولین تجربه موفقیت آمیز بخش خصوصی ایران در زمینه فضا دانست که یک شاخص بسیار جدی برای شرکت های خصوصی در صنعت فضانوردی در کشورش به شمار می رود.
آسترکی در گفت و گو با الجزیره نت با بیان اینکه ماهواره نظارت و سنجش کوثر و ماهواره ارتباطی هدهد از استاندارد مدل های مکعبی ماهواره ها پیروی می کنند، ابراز داشت: این امر به کوتاه شدن زمان و هزینه ساخت آنها کمک می کند.
وی توضیح داد: برنامه فضایی کشورش 3 مرحله را پشت سر گذاشته است که عبارتند از: در موسسات نظامی آغاز شد و توسط محافل دانشگاهی گسترش یافت و در نهایت با مشارکت شرکت های خصوصی به اوج خود رسید.
این پژوهشگر ایرانی خاطرنشان کرد: سازمان فضایی کشور در مرحله بعدی افتتاح پایگاه فضایی چابهار در جنوب شرق کشور را در دستور کار خود قرار داده است تا پرتاب ماهواره برای شرکت های خصوصی فعال در حوزه صنعت ماهواره های مدنی را تسهیل کند.
وی تکمیل سایر پروژه های فضایی در بخش خصوصی ایران را پیشرفت بزرگی برای برنامه ماهواره تهران دانست.
وی با اشاره به اینکه آمریکا در سال 2019 موسسه ملی فضایی، مرکز تحقیقات فضایی و موسسه ملی تحقیقات فضانوردی ایران را تحریم کرد، تاکید نمود که کشورش با وجود فشارهای اروپا و آمریکا علیه خود توانسته است چرخه کامل فناوری فضایی را به دست آورد.
وی هدف تحریم های آمریکا علیه برنامه فضایی تهران را تضعیف آن از راه برحذر داشتن محافل علمی خارجی از همکاری با تهران دانست و گفت: علیرغم دستاوردهای فضایی تحقق یافته توسط محافل علمی در ایران احتمالا تحریم ها از سرعت توسعه صنعت فضایی در ایران کاسته است.(م.غ)