تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل

آیا گزینه نظامی می تواند مانع از برنامه هسته ای ایران شود ؟

آیا گزینه نظامی می تواند مانع از برنامه هسته ای ایران شود ؟

رای الیوم ؛ 26 فوریه (8 اسفند)

به طور حتم ایران می تواند در صورت مورد تهاجم قرار گرفتن تاسیسات هسته ی اش آنها را بازسازی نماید و به عبارت دیگر عملیات نظامی نمی تواند برنامه هسته ای مسالمت آمیز جمهوری اسلامی را از بین ببرد بلکه ممکن است به طور موقت آن را به تاخیر اندازد.

ایران ثابت کرده که می تواند پس از هر گونه حمله احتمالی توان از دست رفته خود را بازسازی نماید و ارزیابی های موجود نشان  می دهد که حملات نظامی نمی تواند به اهداف موردنظر دست اندرکارانش تحقق ببخشد بلکه نتایج معکوسی به همراه خواهند داشت.

همان گونه که (دکتر) مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران گفت : « دشمنان ایران شاید بتوانند تاسیسات هسته ای این کشور را هدف قرار دهند اما نمی توانند از آن پیشگیری نمایند و یا توان ساخت پایگاه های هسته ای جدید را از ایران سلب نمایند .»

رسانه های گروهی رسمی به نقل از وی نوشتند : « ما را تهدید به بمباران تاسیسات هسته ای می کنند اگر شما صد تا را بمباران کنید ما هزار تا مرکز هسته ای دیگر را بنا خواهیم کرد . شما می توانید ساختمان ها و مراکز را بمباران کنید اما نمی توانید سازندگان آنها را بمباران کنید.»

بر همین اساس هر کس بخواهد در اندیشه متوسل شدن به نیروی نظامی برآید می بایست این واقعیت را به خوبی درک نماید.

ایران بارها پایبندی خود مبنی بر عدم تلاش جهت دستیابی به تسلیحات هسته ای را مورد تاکید قرار داد و با انجام همکاری با سازمان های بین المللی ذیربط این واقعیت را در عمل نمایان کرد اما واشنگتن ادعا می کند که افزایش میزان غنی سازی اورانیوم به سطوح نزدیک به کاربردهای نظامی از مقاصد گوناگونی حکایت دارد.

گزارش اطلاعاتی آمریکا در نوامبر 2024 ادعا کرد که ایران احتمالا می تواند اگر بخواهد تسلیحات هسته ای را به سرعت تولید نماید اما در عین حال هیچ گونه دلیل و شاهدی ارائه نمی دهد دال بر اینکه تهران چنین تصمیمی گرفته باشد. این امر حتی از نظر خود آمریکایی ها به وضوح از اهمیت دستیابی به راه حل سیاسی برای این بحران حکایت می کند هر چند واشنگتن معتقد است که فرصت در حال از دست رفتن است.

دو روزنامه وال استریت ژورنال و واشنگتن پست اخیرا به نقل از منابع اطلاعاتی آمریکا نوشتند که رژیم صهیونیستی به دنبال یافتن امکان انجام حمله نظامی علیه تاسیسات هسته ای مسالمت آمیز ایران طی نیمه اول سال جاری میلادی است تا بدین ترتیب در راه پیشرفت علمی و فناوری ایران مانع ایجاد کند هر چند جمهوری اسلامی بارها بر مسالمت آمیز بودن برنامه هسته ای خود تاکید داشته است.

رژیم صهیونیستی در گذشته برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران به انجام اقدامات خرابکارانه و تروریستی روی آورد اما همه این تلاش ها با شکست مواجه شد زیرا ایران صرفا دارای تاسیسات هسته ای نیست تا بتوان آنها را هدف قرار داد بلکه این کشور سازنده اندیشه های بارور و دانشمندان است و این همان چیزی است که تاریخ و تعریف های قرآن کریم و پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و اهل بیت گرامی وی علیهم السلام از ایرانیان آن را مورد تاکید و تایید قرار داده است.

در گذشته وقتی دشمن صهیونیستی مدعی شد که توانسته یکی از خطوط مونتاژ در تاسیسات نطنز را مورد هدف قرار دهد ، برخی از ارزیابی ها اعلام کردند که برنامه هسته ای ایران به مدت شش ماه به تعویق افتاد اما به اعتراف خود رژیم صهیونیستی ، دانشمندان ایران در عمل توانستند ظرف چند هفته غنی سازی اورانیوم به میزان 60 درصد را از سرگیرند.

فتوای حضرت آیت الله سید علی خامنه ای رهبر [معظم] انقلاب اسلامی پیشبرد تسلیحات هسته ای را حرام اعلام کرد اما برخی از کارشناسان خاطرنشان کردند که هر گونه تهدید علیه موجودیت نظام مستلزم آن است که در محاسبات به عمل آمده تجدیدنظر به عمل آید و در همین راستا کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجه تصریح کرد که اگر رژیم صهیونیستی جرات یافته و با تسلیحات هسته ای ایران را مورد تهدید قرار دهد در آن صورت جمهوری اسلامی می تواند در دکترین هسته ای خود تجدیدنظر نماید.

اما در عین حال کارشناسان بین المللی هشدار دادند که هر گونه تجاوز نظامی ممکن است تهران را وادار نماید تا اقدامات خود جهت دستیابی به توان بازدارنده راهبردی را سرعت ببخشد به ویژه با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی دارای زرادخانه هسته ای است همچنان که تمامی کشورهایی که با ایران در حال مذاکره هستند ، دارای چنین تسلیحاتی می باشند.

اگر دشمن تصمیم بگیرد به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند بدون آنکه بتواند آن را به طور کامل از بین ببرد، در آن صورت به جمهوری اسلامی انگیزه افزایش توان دفاعی و راهبردی خود را خواهد داد . به عبارت دیگر رژیم صهیونیستی خود را مجبور خواهد یافت تا بارها حملات خود را تکرار نماید بدون آنکه بتواند به نتایج سرنوشت سازی دست یابد و این سناریو سرشار از خطر است.

رژیم صهیونیستی تا کنون توانسته برنامه های هسته ای برخی از سایر کشورها همانند عراق و سوریه را در مراحل ابتدایی آنها مورد هدف قرار دهد اما موضوع ایران کاملا فرق می کند زیرا ایران دیربازی است که مراحل یاد شده را پشت سر گذاشته است و تاسیسات زیربنایی هسته ای گسترده ای دارد که نمی توان با انجام یک حمله آنها را از بین برد.

علاوه بر همه اینها توان دفاعی جمهوری اسلامی که دشمن تنها در جریان بخش ناچیزی از آن قرار دارد ، باعث شده تا هر گونه تجاوز نظامی با هزینه گزافی همراه شود که ممکن است منجر به پیامدهای منطقه ای غیرقابل پیش بینی شود .

رهبران و ملت ایران طی چند دهه گذشته ثابت کردند که آماده جانفشانی و دفاع از استقلال خود هستند. تاریخ جمهوری اسلامی و حدیث پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در مورد ایرانیان نمایانگر چنین واقعیتی است.(م.غ)