ایران و 3 رویکرد راهبردی در مقابله با سیاستهای ترامپ
نویسنده : سامان سفالگر کارشناس مسائل بین الملل
طنینسنتر؛ از همان زمان قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، وی و تیم متحدش، مواضع تهاجمی را علیه ایران در دستورکار قرار دادند. موضوعی که به هیچ عنوان عجیب نبود و در حقیقت باید آن را ادامه رویکردهای خصمنانه واشینگتن علیه ایران ارزیابی کرد که در دوره نخست حضور ترامپ در قدرت نیز جلوههای عینی خود را به نمایش گذاشت.
با این همه، آنطور که مشخص است، ترامپ در پشتپرده ابراز تمایلهای خود جهت گفتگو و تعامل با ایران، در پیامهایی به کشورمان، بار دیگر خواستههای زیاده خواهانه و غیرمنطقی را مطرح کرده و از کشورمان توقع دارد تا قید امنیت و منافع ملی خود را بزند و به طور کامل تسلیم آمریکا شود. موضوعی که از سوی ایران کاملا مردود است و همانطور که مقام معظم رهبری مدتی قبل فرمودند، مذاکره با آمریکا نه عاقلانه و نه شرافتمندانه و نه محترمانه است.
جالب اینکه ترامپ اخیراً سندی را در قالب یادداشت ریاست جمهوری آمریکا با محوریت حوزه امنیت ملی به امضا رسانده که در قالب آن از ایران خواسته شده تا توانمندیهای هستهای و نفوذ منطقهای خود را کنار بگذارد و در عین حال، به طور کامل خلع سلاح شود و سپس، اجرایی شدن این موارد میتواند زمینههای مساعدی را برای مذاکرات ایران و آمریکا فراهم کند! حال در این نقطه یک سوال مطرح میشود: ایران در مواجهه با این قبیل رویکردهای ترامپ بایستی چه سیاستهایی را در دستورکار داشته باشد؟ به نظر میرسد در این رابطه توجه به سه مولفه ضروری است.
اولا، همانطور که مقام معظم رهبری اخیراً فرموده اند، کشورمان در حوزه جنگ نرم و تولید محتوای آگاهی بخش با محوریت حراست از منافع و امنیت ملی ایران، باید فعالانه وارد میدان شود و اینطور نباشد که قدرتهای غربی و به طور خاص آمریکا، روایتهای تحریف شده و غلط خود را با محوریت مسائل مرتبط با ایران، به خورد افکار عمومی بین المللی بدهند و زمینه را برای تضعیف کشورمان فراهم کنند.
جهان غرب سالهاست که از طریق جنگ نرم و بازیهای تبلیغاتی، دستورکارهای مطلوب خود را علیه دیگر کشورها و بخشهای جهان به پیش میبرد.
دوم اینکه ایران باید به صورت روزانه بنیانهای قدرت نظامی و امنیتی خود را تا جای ممکن تقویت کند. در واقع، در این رابطه هیچ محدودیتی نباید لحاظ شود و از تمامی ظرفیتها باید به نحو احسنت استفاده شود. تجربیات تاریخی نشان داده که هر زمان دشمنان احساس کنند که ایران یک قدم میخواهد به عقب بردارد، آنها بر شدت فشارهای خود علیه کشورمان چندین برابر میافزایند و هر زمان ایران قاطعانه ایستاده، آنها مجبور به عقبنشینی شده اند.
از این رو، ایران جدای از تقویت قدرت نرم خود، باید تا جای ممکن بنیانهای قدرت نظامی و امنیتیاش را نیز افزایش دهد و توان بازدارندگی کشورمان در برابر قدرتهای متخاصم تا جای ممکن افزایش یابد؛
و در نهایت سوم اینکه درعرصه داخلی، نیاز به تقویت انسجام و وحدت ملی داریم. مولفهای که جز از طریق ارتقا کارآمدی سیاسی و اقتصادی در کشورمان محقق نمیشود. به بیان ساده تر، بنیانهای واقعی قدرت ملی ایران و انقلاب اسلامی، مردم هستند و تا زمانی که مردم در صحنه هستند، بدخواهان و دشمنان ایران، هیچ مجال و روزنهای برای ضربه زدن به کشورمان پیش روی خود نمیبینند. موضوعی که باید به نحوی جدی مورد توجه نظام حکمرانی کشورمان باشد.
ایران و 3 رویکرد راهبردی در مقابله با سیاستهای ترامپ