تشدید تنش‌ها با ایران می‌تواند امری مخاطره‌آمیز باشد: رژیم صهیونیستی آسیب‌پذیرتر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد

تشدید تنش‌ها با ایران می‌تواند امری مخاطره‌آمیز باشد: رژیم صهیونیستی آسیب‌پذیرتر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد

گاردین ؛ 5 اکتبر

نویسنده: اندرو راث

تجزیه‌وتحلیل سازمان‌های اطلاعاتی در موردحمله تهران به تل‌آویو، نشان می‌دهد که دفاع موشکی اسرائیل [رژیم صهیونیستی]  که بسیار در مورد آن تبلیغ می‌شود، درواقع تسخیرناپذیر و محکم نیست .

پس از حمله سه‌شنبه‌شب ایران به اسرائیل [رژیم صهیونیستی] ، مقامات اسرائیلی مدعی شدند که سامانه‌های دفاعی آنها آسیبی ندیده و همچنان به کار خود ادامه می‌دهد . نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) اعلام کردند که ایران بیش از 180 موشک شلیک کرده است، اما جزئیات کمی درباره خسارات این حمله منتشر شد و مشاور امنیت ملی آمریکا، جیک سالیوان، گفت که حمله “به نظر می‌رسد شکست‌خورده و بی‌اثر شده است” .

اما درحالی‌که اسرائیل [رژیم صهیونیستی] در حال آماده شدن برای انجام اقدام تلافی جویانه خود می‌باشد، تحلیلگران بر این باورند که این گزارش‌های اولیه می‌تواند گمراه‌کننده باشد  و می‌تواند محاسبات پاسخ اسرائیل [رژیم صهیونیستی] را در صورت ترس از وارد شدن به یک درگیری طولانی‌مدت و یا اصطلاحاً «پینگ‌پنگ موشکی» با ایران، به‌ویژه اگر تهران اهداف آسان‌تری [غیرنظامیان و بیمارستان‌ها یا مدارس و …]  را در آینده انتخاب کند ، تغییر دهد .

تصاویر ماهواره‌ ای و شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که حملات پی‌درپی موشکی موجب شده تا چندین موشک به پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نقب اصابت کند و این حملات دست‌کم چند انفجار ثانویه ایجاد کرده است که نشان می‌دهد علیرغم تبلیغات بسیار در خصوص کارآمدی دفاع هوایی گنبد آهنین و پیکان اسرائیل، حملات جمهوری اسلامی ایران مؤثرتر ازآنچه قبلاً پذیرفته‌شده بود، می‌باشد. [پایگاه هوایی نواتیم که بانام پایگاه ۲۸ نیروی هوایی نیز شناخته می‌شود، یک پایگاه متعلق به نیروی هوایی اسرائیل است که در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بئرشبع در صحرای نقب قرار دارد. این پایگاه یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های هوایی در اسرائیل است و دارای سه باند پروازی با طول‌های مختلف هست. جت‌های جنگنده رادار گریز، هواپیماهای ترابری، هواپیماهای تانکر و هواگردهای شناسایی/تشخیص الکترونیکی و همچنین هواپیماهای موسوم به «ایر فورس وان اسرائیل» در این پایگاه مستقر هستند.]

کارشناسانی که این فیلم‌ها را تجزیه‌وتحلیل کردند ، حداقل 32 ضربه مستقیم به پایگاه هوایی را مورد تائید کردند و این حملات را بررسی کرده‌اند . به نظر می‌رسد که هیچ‌یک از این موشک‌ها خسارت عمده‌ای به این پایگاه وارد نکرده است، اما برخی از آنها در نزدیکی آشیانه‌هایی که جت‌های 35F- اسرائیل را در خود جای‌داده‌اند، فرود آمدند، جت‌هایی که یکی از ارزشمندترین دارایی‌های نظامی این کشور است .

درحالی‌که به نظر نمی‌رسید این موشک‌ها ، هواپیماها و جت‌های روی زمین را مورد اصابت قرار دهند، اما اگر این موشک‌ها به سمت شهری مانند تل‌آویو و یا به سمت اهداف ارزشمند دیگری مانند پالایشگاه‌های نفت گروه بازان در نزدیکی حیفا شلیک شوند ، اثر مرگباری خواهند داشت. که به‌طور بالقوه موجب ایجاد یک فاجعه زیست‌محیطی در کنار یک شهر بزرگ در اسرائیل می‌شود. (م.ک)

دِکِر ایولث، تحلیلگر گروه تحقیق و تحلیل CNA که تصاویر ماهواره‌ای را برای یک پست وبلاگی تجزیه‌وتحلیل کرد، می‌نویسد: «واقعیت اصلی این است که ایران ثابت کرده است اگر بخواهد می‌تواند به اسرائیل ضربه سختی بزند. پایگاه‌های هوایی اهداف سختی هستند و هدفی که احتمالاً تلفات زیادی به همراه نخواهد داشت. ایران می‌تواند هدف متفاوتی را انتخاب کند – مثلاً یک پایگاه نیروی زمینی ارتش اسرائیل ، یا هدفی در یک منطقه غیرنظامی داشته باشد – و یک حمله موشکی به آنجا تعداد زیادی [تلفات] به همراه خواهد داشت.»

مشکل دیگر اسرائیل، اقتصادی بودن یک سری حملات طولانی‌مدت با ایرانی‌ها است. ذخایر دفاع هوایی اسرائیل هم گران و هم محدود است، به این معنی که ممکن است با ادامه درگیری، این کشور در برابر حملات ایران آسیب‌پذیرتر شود.

ایولث می‌نویسد: «با توجه به اینکه به نظر می‌رسد اسرائیل قبلاً علناً متعهد به حمله به ایران بوده است، این احتمالاً آخرین باری نیست که ما شاهد مبادله موشکی خواهیم بود». نگرانی من این است که در درازمدت این مبادله‌ای باشد که اگر این‌یک درگیری طولانی شود، اسرائیل قادر به انجام آن نخواهد بود.»

در بلندمدت، اسرائیل ممکن است خطوط و زیرساخت‌های تولید موشک‌های بالستیک ایران را هدف قرار دهد تا از حملات جلوگیری کند. بنیامین نتانیاهو مدت‌ها مدعی است که برنامه موشکی بالستیک ایران به همان اندازه برنامه هسته‌ای این کشور برای اسرائیل خطرناک است.

به نظر می‌رسد ضد حمله اسرائیل قریب‌الوقوع است. نشریه یدیعوت آحارونوت، یک خبرگزاری اسرائیلی گزارش داده است که ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) قرار است ظرف روز آینده وارد اسرائیل شود. جو بایدن و سالیوان مشاور امنیتی او گفته‌اند که در مورد پاسخ نظامی اسرائیل در حال رایزنی مستقیم با اسرائیل خواهند بود. و به خبرنگاران محلی اطلاع داده‌شده است که پاسخ به حمله ایران قریب‌الوقوع است، شاید درست قبل یا بعد از سالگرد حملات حماس در 7 اکتبر باشد.

گزینه‌های هدف شامل تأسیسات نظامی ایران – ازجمله سایت‌های نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا مراکز فرماندهی و کنترل – و زیرساخت‌های انرژی مانند پالایشگاه‌های نفت است که می‌تواند به حمله مشابهی به اسرائیل منجر شود. گزینه حمله مستقیم به برنامه هسته‌ای ایران نیز وجود دارد که تهران هشدار داده یکی از خطوط قرمز آن است و بایدن به نتانیاهو هشدار داده است که چنین حمله‌ای انجام ندهد.

[بسیاری از مقامات اسرائیلی به تأسیسات نفتی ایران به‌عنوان یک هدف احتمالی اشاره می‌کنند، اما برخی می‌گویند ترورهای هدفمند و از بین بردن سیستم‌های دفاع هوایی ایران نیز یکی از احتمالات قوی است. پاسخ اسرائیل می‌تواند شامل حملات هوایی از طریق جت‌های جنگنده و همچنین عملیات‌های مخفیانه مشابه عملیاتی باشد که دو ماه پیش اسماعیل هنیه رهبر حماس را در تهران ترور کرد. یک مقام اسراییلی گفته حمله دیگر ایران در پاسخ به انتقام اسرائیل مستلزم همکاری دفاعی با فرماندهی مرکزی ایالات‌متحده، مهمات بیشتر برای نیروی هوایی اسرائیل و احتمالاً انواع دیگر پشتیبانی عملیاتی ایالات‌متحده خواهد بود.]

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بحران NGO، دریکی از مقالات خود گفت: «تصور این‌که اسرائیل حمله‌ای نمادین و محدود انجام دهد سخت است، زیرا این همان کاری است که در آوریل انجام داد و اسرائیل اکنون باید کاری یک یا چند درجه بالاتر ازآنچه در آوریل انجام داد انجام دهد.»

او درباره «حملات متقابل موشک بالستیک بین اسرائیل و ایران که در هرلحظه می‌تواند از کنترل خارج شود،  همچنین می‌تواند منجر به تلفات در اسرائیل شود که منجر به تشدید بیشتر تنش‌ها می‌شود و سپس ایالات‌متحده را درگیرش کند» هشدار داد، درگیری در حمله متحدان ایرانی به نیروها و پایگاه‌های آمریکا در منطقه.

واعظ گفت که در این حمله، ایران از پیشرفته‌ترین سلاح‌های خود استفاده کرده است و آنها ذخایر کافی برای انجام این کار را برای ماه‌ها در اختیاردارند. این دنیایی است که ما در آن زندگی خواهیم کرد مگر اینکه کسی این چرخه تشدید را قطع کند.

«تنها فردی که این قدرت را دارد، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده است که سابقه او چندان امیدی به ما نمی‌دهد.»(م.ب)