واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران چگونه خواهد بود؟

واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران چگونه خواهد بود؟

میدل ایست آی؛ 19 اکتبر

نویسنده: محمد سلامی

تهران در حال بررسی طیف وسیعی از اقدامات، از جمله خرابکاری سایبری تا حملات مستقیم به سایت‌های نظامی یا هسته‌ای است، این در حالیست که مقامات ایرانی موضعی سرسختانه دارند.

حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به [رژیم صهیونیستی] اسرائیل در اوایل ماه جاری، پس از ترور رهبران ارشد سیاسی و نظامی حماس، حزب‌الله و رهبران سیاسی و نظامی ایران توسط اسرائیل، بسیاری را در منطقه متحیر کرده است.

این حمله، هرچند با تاخیر اما به وعده جمهوری اسلامی ایران مبنی بر انتقام ترورهای اسرائیل عمل کرد و بدین ترتیب نگرانی‌های داخلی در مورد عواقب این پاسخ موجب شده، اما همچنین نگرانی هایی را در مورد واکنش قریب الوقوع اسرائیل به وجود آورده است.

حال و هوای تهران جنگ طلبانه شده و مقامات ایرانی تعهد داده اند به هرگونه حمله اسرائیل پاسخ و واکنش نشان خواهند داد. آقای دکتر مسعود پزشکیان، رئیس ‌جمهوری ایران در نشست خبری مشترک با امیر قطر در دوحه با تاکید بر این‌که ایران به دنبال جنگ نیست، تصریح کرد که اگر [رژیم صهیونیستی] اسرائیل به حمله موشکی ایران پاسخ بدهد پاسخی به مراتب قوی‌تر و شدیدتر از ایران دریافت خواهد کرد.

یکی دیگر از مقامات ایرانی اشاره کرد که تهران از طریق یک واسطه به واشنگتن اطلاع داده است که هرگونه حمله اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران با “پاسخ غیر متعارف” که شامل هدف قرار دادن زیرساخت های [رژیم صهیونیستی] اسرائیل نیز می شود، مواجه خواهد شد.

سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اسرائیلی‌ها هشدار داد: «به شما می‌گوییم اگر به نقطه‌ای تجاوز کنید، به همان نقطه از شما حمله دردناکی خواهد شد.»

[فرمانده کل سپاه در مراسم تشییع پیکر سردار نیلفروشان گفت: تصور کردند حزب‌الله تمام شده است. وعده صادق ۲ فقط یک هشدار بود درس بگیرید. ما در هدف‌قراردادن [رژیم صهیونیستی] اسرائیل تعارفی نداریم. شما می‌دانید وقتی چیزی می‌گوییم به آن عمل می‌کنیم. الان هم می‌گوییم مراقب باشید اشتباه نکنید. اگر به هر هدفی از ما چه در منطقه و چه در ایران تعرض کنید ما بازهم شما را دردناک می‌زنیم. بر سپر دفاع موشکی تکیه نکنید ما از آن عبور می‌کنیم؛ شما نمی‌توانید قتل عام کنید اما ایمن بمانید.باید بدانید وقتی به شهروندان ما، شخصیت‌های ما و منافع ما حمله کنید ما شما را می‌زنیم.ما ضعف‌های شما را می‌شناسیم و این را خودتان می‌دانید.ما به آسیب پذیری‌های شما مسلط هستیم و شما میدانید چقدر آسیب پذیرید.]

ناظران خاطرنشان می کنند که اگر و زمانی [رژیم صهیونیستی] اسرائیل تلافی کند، جمهوری اسلامی ایران باید به تنهایی این حمله را تحمل کند در حالی که ایالات متحده و شرکای اروپایی اش به حمایت خود از اسرائیل ادامه می دهند.

در طول سال گذشته، غرب به جنگ نسل کشی [رژیم صهیونیستی] اسرائیل علیه غزه کمک کرده و از آن حمایت کرده و اکنون این جنگ به لبنان نیز کشیده شده است.

متحدان راهبردی جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین، اما در مواضع خود مبهم باقی می مانند و اغلب اقدامات بعدی خود را بر اساس منافع ملی خود محاسبه می کنند.

آسیب پذیری های ایرانی

مدت کوتاهی پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران، اسرائیل قول تلافی داد و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور در بیانیه ای گفت: «[ایران] عزم ما برای دفاع از خود را درک نمی کند. » وی گفت : «آنها متوجه خواهند شد. ما به قراری که گذاشتیم پایبند خواهیم ماند: هر کسی به ما حمله کند – ما به او حمله خواهیم کرد.»

در تهران، سناریوهای مختلفی در مورد اینکه حمله [رژیم صهیونیستی] اسرائیل چگونه می‌تواند به نظر برسد و چه چیزی ممکن است هدف قرار گیرد، پیشنهاد شده است: از خرابکاری سایبری گرفته تا حمله به پایگاه‌های نظامی و ضربه زدن به زیرساخت‌های غیرنظامی. اسرائیل می تواند حمله به سایت های پتروشیمی، ترور مقامات و فرماندهان بلندپایه نظامی ایران و یا حتی هدف قرار دادن تاسیسات هسته ای را انتخاب کند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، حمله [رژیم صهیونیستی] اسرائیل به سایت ‌های هسته‌ای ایران را غیرمحتمل دانست. اما گفت: اگر این اتفاق بیفتد، هر گونه خسارت می تواند “به سرعت جبران شود”. آقای عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هشدار داد که اگر کشورهای حاشیه خلیج فارس به [رژیم صهیونیستی] اسرائیل یا آمریکا اجازه دهند از آسمان یا پایگاه‌هایشان علیه ایران استفاده کنند، تهران تلافی خواهد کرد.

در همین حال، سرلشکر علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، تهدید [رژیم صهیونیستی] اسرائیل را رد کرد و گفت: «سرزمین ‌های اشغالی اندازه یکی از استان‌های کوچک ایران هم نیست. اراده کنیم می‌توانیم کل صهیونیست‌ ها را از بین ببریم.»

پاسخ [رژیم صهیونیستی] اسرائیل در نهایت به ارزیابی های آینده و همکاری ایالات متحده بستگی دارد. با این حال، فراتر از نوع و کیفیت پاسخ آن، یک دهه رویارویی دو جانبه نشان داد که ایران در معرض حملات متعدد [رژیم صهیونیستی] اسرائیل بوده است.

در جبهه خرابکاری سایبری، گروهی مرتبط با اسرائیل موفق شدند سیستم سوخت رسانی پمپ بنزین ها را در شهرهای سراسر ایران هک کنند. اسرائیل همچنین متهم به انجام یک حمله سایبری پیچیده به تاسیسات بندر شهید رجایی شد.

وقتی صحبت از ترورها می شود، [رژیم صهیونیستی] اسرائیل دانشمندان هسته ای و مقامات نظامی ایران را کشته است. در یک ضربه بزرگ، [شهید] اسماعیل هنیه، رئیس سابق سیاسی حماس را در حالی که تابستان گذشته مهمان دولت در تهران بود، ترور کرد.

یکی دیگر از عملیات های قابل توجه، کشته شدن سردار [شهید] حسن تهرانی مقدم، پدر برنامه موشکی ایران، در سال 2011 در یک انفجار مهیب در یک پایگاه نظامی در خارج از تهران بود. [رژیم صهیونیستی] اسرائیل همچنین اسناد مهمی را به سرقت برده و تأسیسات هسته ای جمهوری اسلامی ایران را خراب کرده است.(م.ب)

جنگ روانی

حمله اسرائیل [رژیم صهیونیستی] به زیرساخت‌های صنعتی و شهری ، از جمله تأسیسات نفتی ، می‌تواند خطر برانگیختن جنگی همه جانبه با جمهوری اسلامی ایران را _ در مقایسه با پیامدهای احتمالی حمله به سایت‌های هسته‌ای این کشور _ کاهش دهد .

تأسیسات نفتی ایران ، مانند بندر عسلویه و تاسیسات جزیره خارک، به دلیل اینکه در جنوب کشور واقع شده‌اند ، قابل دسترسی‌تر هستند و آتش‌سوزی گسترده ناشی از حمله اسرائیل [رژیم صهیونیستی] ، پوشش رسانه‌ای قابل توجهی ایجاد خواهد کرد .

حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران که در اعماق زمین و در مرکز کشور قرار دارند ، مستلزم تلاش نظامی گسترده‌تر اسرائیل [رژیم صهیونیستی] و دسترسی به بمب‌های سنگر شکن «بنکر باستر» آمریکایی است . با این حال ، جو بایدن ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا ، با حمله اسرائیل [رژیم صهیونیستی] به سایت های هسته ای ایران مخالفت کرده است . [بمب سنگرشکن Bunker buster  نوعی بمب هستند که برای نفوذ به ساختارهای سخت، مانند پناهگاههای نظامی یا تأسیسات زیرزمینی طراحی شده‌اند. این مواد منفجره قدرتمند معمولاً در جنگها برای هدف قرار دادن مخفیگاه‌های دشمن که توسط بتن یا فولاد ضخیم محافظت شده‌اند، استفاده می‌شوند. این بمب‌ها می‌توانند از هواپیماها رها شوند یا از سیستم‌های زمینی شلیک شوند.]

نقش دولت جو بایدن در این درگیری با واکنش مقامات ایرانی نیز مواجه شده است . امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده ، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، استقرار سامانه ضد موشکی تاد از سوی ایالات متحده آمریکا در اسرائیل را «جنگ روانی» ناچیز خواند و گفت: سامانه تاد یک سامانه ضدبالستیک است و موضوع جدید هم نیست و قبلا هم بوده است. وی افزود: ما اینها را بیشتر در راستای جنگ روانی ارزیابی می‌کنیم و مشکل خاصی نیست. وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: تهدیدهای رژیم صهیونیستی چیز جدیدی نیست و همواره چنین تهدیدهایی مطرح بوده است.

آقای وحید احمدی ، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران ، افزود که ایران «توانایی ضربه زدن» به سامانه تاد را دارد .

همچنین گمانه زنی هایی در مورد هدف قرار دادن تاسیسات جزیره خارک ایران توسط اسرائیل [رژیم صهیونیستی] که بنا به گزارش ها حدود 95 درصد از صادرات نفت ایران از آن تاسیسات تامین می شود ، مطرح شده است. پالایشگاه های درگیر در تولید بنزین نیز می توانند هدف قرار گیرند ، زیرا اسرائیل [رژیم صهیونیستی] احتمالاً ایران را در این بخش آسیب پذیرتر می داند . سامانه پدافند هوایی ایران قادر به خنثی کردن حمله تمام عیار اسرائیل [رژیم صهیونیستی] نخواهد بود .

در مجموع ، حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل اقدام موثری برای جلب رضایت بخشی از مردم ایران بود ، اما خطر پاسخ اسرائیل [رژیم صهیونیستی] ، این کشور را در آستانه ورود به یک جنگ تمام عیار قرار داده است . در حالی که باید دید اسرائیل [رژیم صهیونیستی] به حمله ایران چگونه پاسخ خواهد داد و چگونه اقدام تلافی جویانه خود را انجام خواهد داد ، اما فضای درونی تهران نشان دهنده نوعی مبارزه طلبی است .

محمد سلامی ، همکار پژوهشی موسسه بین المللی تحلیل استراتژیک جهانی (IIGSA) می باشد . حوزه های تخصصی او شامل سیاست و حکومت داری، امنیت و مبارزه با تروریسم در خاورمیانه ، به ویژه منطقه خلیج فارس است . (م.ک)