آیا اسرائیل با حمله به ایران توانست به اهداف خود تحقق ببخشد ؟

آیا اسرائیل با حمله به ایران توانست به اهداف خود تحقق ببخشد ؟

الرای الیوم ؛ 27 اکتبر

حمله اسرائیل به ایران دنیا و مردم را به خود مشغول کرد و تحلیل گران به سرعت در حال بررسی این رویداد هستند و سعی دارند دیدگاه های خود را در این خصوص و پیامدهای احتمالی آن ابراز نمایند.

اسرائیل پایگاه های نظامی در ایران را مورد حمله قرار داد و اعلام کرد که فرآیند کامل شده است مگر آنکه ایران به تنش رو بیاورد.

سپاه پاسداران انقلاب ایران به نوبه خود دو تن از سربازانش را در یکی از پایگاه های مورد اصابت قرار گرفته از دست داد . آمریکا از ایران خواست تا به تنش روی نیاورد.

در میان کشورهای خلیج (فارس) ، عربستان از این حمله به عنوان ” تجاوز علیه حاکمیت ملی ایران” نام برد و کشورهای خلیج عرب (فارس) از جمله امارات به سرعت با صدور بیانیه ای اسرائیل را محکوم کردند.

برخی از محکوم شدن حمله اسرائیل از سوی کشورهای خلیج (فارس) به عنوان مواضع علنی نام بردند که می بایست انجام می شد. آنها خاطرنشان کردند که مواضع متضاد دیگری نیز وجود دارد که اعلام نمی شوند بلکه در خصوص آنها هماهنگی به عمل می آید.

دکتر “نیوین مسعد” استاد علوم سیاسی پرسید : چرا آمریکا اسرائیل را تحت فشار قرار داد تا با ایران دچار تنش نشود اما اسرائیل را جهت عدم تنش در غزه و لبنان تحت فشار قرار نمی دهد؟

وی در پاسخ این سوال ابراز داشت:

اول : زیرا آمریکا بیم آن دارد که اگر ایران واکنش نشان دهد و به طرز دردناکی اسرائیل را هدف قرار دهد وادار به دخالت نظامی شود . اما در مورد غزه و لبنان آمریکا هیچ اجباری در این خصوص ندارد . علاوه بر آن ترامپ تصریح کرد : ” مساحت اسرائیل دیگر برایش کافی نیست و نیازمند آن است که توسعه یابد.” هر چند اظهارنظر مشابهی از سوی بایدن در این خصوص ندیدیم اما سکوت او در برابر کشتار جمعی و کوچ دادن مردم در غزه در همین راستا قرار دارد.

دوم : زیرا آمریکا بیم آن دارد که در صورت شعله ور شدن جبهه ایران نرخ نفت با توجه به پیچیدگی های بحران اوکراین افزایش یابد.

سوم : زیرا آمریکا در حال پیگیری موج تلفات نظامی اسرائیل در غزه و در جنوب لبنان است و از گشوده شدن یک جبهه جدید سنگین نسبت به اسرائیل بیمناک است.

چهارم : آمریکا برای کنترل عملکرد گروه های همپیمان با تهران به ایران نیاز دارد و تهران تنها در صورت اعمال فشار آمریکا علیه اسرائیل مبنی بر هدف قرار ندادن ایران به طور گسترده حاضر به انجام چنین کاری است.

نیوین در پایان تاکید کرد : روسیه و چین طی یک سال گذشته هیچ گونه اقدام جدی برای نجات غزه و لبنان انجام ندادند و معلوم نیست که در صورت انجام حمله نظامی شدید علیه ایران همچنان چنین موضعی را دنبال نمایند.

وی ادامه داد : اما موضوع احیای توافق هسته ای به تعویق افتاده است.

از نظر “ابراهیم نوار” نویسنده و تحلیل گر سیاسی ، ایران توانسته موازنه قوا ایجاد کند . آمریکایی ها قبل از حمله مواضع هدف قرار گرفته را به تهران اطلاع دادند تا مانع از انجام حمله دیگری از سوی ایران شوند که چه بسا از حمله قبلی دردناک تر باشد.

نوار افزود : اگر ایران پاسخ ندهد در آن صورت آرامش حکایت از آن دارد که راهبرد اسرائیل تحت تاثیر فشارهای دولت کنونی آمریکا تغییر یافته است که در انتظار نتایج انتخابات ریاست جمهوری است.

از سوی دیگر دکتر کمال حبیب پژوهشگر متخصص در زمینه امور گروه های اسلامی در ارتباط با حمله اسرائیل به ایران گفت : کوه درد زایمان گرفت اما موش زائید .

وی خاطرنشان کرد: نتانیاهو تسلیم خواست و اراده آمریکا شده است و با توجه به ضربه هایی که از سوی جنوب لبنان استوار و غزه عزت و افتخار و کرانه باختری سترگ و یمن و عراق دریافت کرده به توان واقعی خود پی برده و فهمیده توان بازدارنده اش در حال فروپاشی است.

کمال اظهار داشت : رژیم اسرائیل رو به زوال گذاشته است و هفتم اکتبر پایه و اساس نابودی اسرائیل را پی ریخت .

در همین راستا ابراهیم عیسی گزارشگر در ارتباط با حمله اسرائیل به ایران گفت : ” آتش بازی میان ایران و اسرائیل … کشتار و ویرانگری فقط برای اعراب .”

نکته جالب توجه اینکه بسیاری با ابراهیم اتفاق نظر دارند در حالی که دیگران معتقدند :” نبرد پایانی میان ایران و اسرائیل به شدت جریان دارد .”

در مورد پیامدهای حمله اسرائیل علیه ایران ” کارم یحیی ” نویسنده و روزنامه نگار تاکید کرد: ایران و تمامی کشورهای عربی و اسلامی و حتی بودایی هر چند با نظام سیاسی آنها اختلاف نظر داریم ، همگی حق دستیابی به تسلیحات هسته ای را دارند و تنها نباید اسرائیل از این برتری راهبردی هجومی برخوردار باشد.

وی خاطرنشان کرد: کشورهای جنوب در جهان عرب و اسلام حق دستیابی به بمب اتم را دارند تا برای در امان ماندن ملت ها و مردم و محیط زیست و زندگی بتوانند موازنه بازدارنده هسته ای را اعمال کنند.

وزارت خارجه مصر با صدور بیانیه ای گفت : مصر با نگران بسیار تنش خطرناک و فزاینده در خارومیانه را دنبال می کند که آخرین مورد آن حمله اسرائیل علیه ایران است.

بیانیه مزبور خاطرنشان کرد: مصر همه اقداماتی که امنیت و ثبات منطقه را در معرض تهدید قرار می دهد و باعث شعله ور شدن اوضاع متزلزل در منطقه می شود را محکوم می کند. (م.غ)