تکنیک های عملیات روانی-2
تکنیک های عملیات روانی-2
تکنیک های عملیات روانی-2
ادامه
پیچیده کردن خبر برای عدم کشف حقیقت
در دنیای امروز شیوه پنهان کردن حقیقت، محرمانه نگه داشتن و یا بازگو نکردن آن نیست؛ زیرا که ذات خبر فرّار است و به محض یافتن مجرایی، به داخل جامعه نفوذ پیدا میکند.
رسانهها برای پنهان ماندن حقیقت، موضوع را آن چنان با اخبار و اطلاعات فراوان و گاه ضد ونقیض، پیچیده میکنند که مخاطب نتواند از لا به لای مطالب به حقیقت دست یابد. امروزه جهت سرکوب بسیاری از جنبشهای مردمی و کوچک نمایی نتایج اسفبار اقدامات سیاسی و اقتصادی قدرت های بزرگ در کشورهای ضعیف جهان، حقیقت رخدادها را از طریق مخدوش ساختن اخبارمربوطه پنهان میکنند.
یا مثلاً فرض کنید یک شرکت بزرگ در موضوعی حساس و مهم، مورد توجه قرار گرفته است. در جایی که ممکن است خبرهایی منفی در مورد این شرکت منتشر شود، یک رسانه ذی نفع، شروع به انتشار گزارش های فنی و پیچیده میکند که شامل جزئیات زیاد و اصطلاحات تخصصی است که برای عموم قابل فهم نیست. به این ترتیب، مخاطب عادی ممکن است نتواند حقیقت را در میان این اطلاعات پیچیده و تخصصی بیابد و از پیگیری موضوع منصرف شود.
این روش ممکن است به منظور پوشاندن حقیقت، دور زدن مسائل مهم یا ارائه یک تصویر نادرست از موضوع انجام شود.
تکنیک های عملیات روانی-2
دسته واگن
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که تحت تأثیر تبلیغاتی با این مضمون که همه از فلان فروشگاه خرید میکنند یا همه از فلان داروی لاغری استفاده می کنند و نتیجه نیز گرفته اند و هم اکنون نیز شرایط فروش ویژه ای وجود دارد، قرار گرفته باشید و شاید به دنبال آن، دچار اشتباهی در خرید خود نیز شوید؛ چرا که شما برای استفاده از یک فرصت استثنایی و همین طور اعتماد به این موضوع که چون ادعا شده همه این کار را کرده اند، پس حتماً چیز قابل اعتمادی است، بدون آنکه وقتی را صرف تحقیق و بررسی صحت آن تبلیغ کنید، تصمیم اشتباهی گرفته اید.
یا به عنوان مثالی دیگر گاهاً در فضای مجازی و یا شبکه های ماهواره ای ادعا می کنند که مردم همه، کوچک وبزرگ، زن و مرد، پیر وجوان از وضعیت موجود خسته شده و در شهرهای مختلف به پا خواسته اند.
در چنین مواردی، فرد تحت تأثیر یکی از تکنیک های عملیات روانی به نام “دسته واگن” قرار گرفته است.
این تکنیک به دنبال ایجاد مسابقه ای در بین مردم با این مضمون است:« عجله کنید تا به واگن برسید.» بر اساس این تکنیک، مجریان عملیات روانی طوری به مخاطبان القا میکنند که همه با نظرات و مواضع آنها موافقند و یا آن چه را که آنان می گویند، نظر همه است. بدین ترتیب به کسانی که هنوز سوار قطار پیروزی نشدهاند توصیه می شود که عجله کنند و به کسانی هم که سوارند، تضمین داده میشود که راهکار درست همین است.
تکنیک های عملیات روانی-2
مظلوم نمایی
در طی چند روز گذشته و به دنبال حواشی مسابقه فوتبال در آمستردام شاهد این عناوین در رسانههای حامی اسرائیل بودیم:
بنیامین نتانیاهو اعلام میکند«حمله به هواداران اسرائیلی تیم فوتبال این رژیم در آمستردام، یک حمله یهودستیزانه است»، روزنامه “دیلی تلگراف” تیتر می زند«خشونت علیه یهودیان جهان را شوکه کرد»، و یا مجله ایندیپندنت عنوان جلدش را با عبارت «قتل عام برنامه ریزی شده» می سازد.
این اتهامات واهی در حالی به حامیان فلسطین زده می شود که طبق اخبار رسمی، جرقه این درگیری را هواداران اسرائیلی با پایین کشیدن پرچم فلسطین، دادن شعارهای آپارتایدی علیه اعراب و افتخار به کودک کُشی در غزه و همچنین خود داری از سکوت برای قربانیان سیل والنسیا در اسپانیا ایجاد کردند. ویدئویی در شبکه های اجتماعی منتشر و از سوی رویترز تأیید شده که نشان میدهد هواداران در مکانی آتش روشن کردهاند و با حمایت از ارتش اسرائیل شعار میدهند «بگذار ارتش پیروز شود تا عرب ها را از بین ببریم!»
این ها اشاره به یکی از موثرترین فنون عملیات روانی دارد که در تحریک به خصومت علیه دشمن، از داستان هایی در مورد قساوت و بی رحمی حریف استفاده می کنند. کارشناسان عملیات روانی همواره در تلاشند، با ترسیم چهره درد و سختی کشیده قربانی نماها، احساس همدردی با آنها را برانگیزانند.
این یک موضوع جدیدی نیست. رسانه های مرتبط با حکومت اسرائیل و حکومتهای غربی مطابق معمول برای مظلوم نمایی دنبال تغییر این داستان به یهودی ستیزی هستند. در حالی که آنهایی که در این درگیریها حضور داشتند، نه یهودی هلند بودند نه به واسطه یهودی بودنشان مورد حمله قرار گرفتند؛ بلکه به واسطه حمله به پرچم فلسطین، خودشان آغازگر این معرکه بودهاند.
ادامه مطلب…
منبع: متسا