تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل
مرضیه ضیغمی

جهاد تبیین به روایت اسناد-۲۷

نفوذ بهائیان در دستگاه پهلوی-۱

۰

جهاد تبیین به روایت اسناد-۲۷

نفوذ بهائیان در دستگاه پهلوی-۱

مقدمه:

یکی از نکات مهم در ایجاد نارضایتی ملت ایران از رژیم پهلوی، میدان دادن به عناصر فرقه ضاله بهائیت و حضور آنها در نهادهای دولتی بود. این موضوع به طور واضح در اسناد ساواک نیز منعکس می ‌شود و نشان ‌دهنده تلاش ‌های رژیم گذشته برای حفظ ارتباط با این فرقه بوده است. در اینجا، برخی از مستندات گردآوری ‌شده از مرکز بررسی اسناد تاریخی درباره نفوذ بهائیان در دوران رژیم سابق ارائه می ‌شود.

 

جهاد تبیین به روایت اسناد-۲۷

 

فر هنگ بهايى

موضوع: آموزش و پرورش

انتصاب امين ‏اله فروغى به سمت مديركل روابط عمومى وزارت آموزش و پرورش موجب تعجب فرهنگيان شده و لطمه بزرگى به موقعيت دكتر شريفى وارد ساخته است. فروغى در بين فرهنگيان به نام يك بهايى متعصب شناخته شده است و روى همين اصل موقعي كه در شانزده سال قبل به وسيله مرحوم يزدانفر معاونت وقت وزارت فرهنگ آن روز به مديريت دبستان قائم مقام منصوب شده بود اين انتصاب سروصداى زيادى در تهران و محافل روحانى ايجاد كرد و او را از اين قسمت بركنار و چون به علت (سيماى منظر) در آن زمان مورد لطف مرحوم يزدانفر كه به انحراف جنسى مشهور بود قرار داشت براى سرپرستى مدرسه ايران به بيروت فرستاده شد. خانم پارسا هم بعد از بركنارى نبوى مديركل تهران دستور داده بود امين‏اله فروغى به مديريت كل آموزش و پرورش تهران منصوب گردد ولى شوراى انتصابات دوستانه به او تذكر داده بود به مصلحت شما نيست چنين انتصابى صورت گيرد و او هم ابلاغ مديركلى او را امضاء نكرد.

نظريه شنبه: بى اعتنايى كردن به افكار و عقايد مردم و منصوب نمودن يك نفر بهايى در راس يك اداره مهم هرگز به مصلحت نيست و جز اين كه افكار معلمان و كارمندان متعصب را عليه دستگاه حكومت تحريك مى‏كند ثمر ديگرى ندارد.

نظريه سه شنبه: اشتباهاتى كه هميشه در انتصابات آموزش و پرورش صورت گرفته بهانه‏اى به دست معلمان ناراضى داده كه موج مخالفت عليه دستگاه حكومت را تقويت كنند و بى‏تفاوتى كامل كه در روحيه طبقه معلم نسبت به مسايل مملكتى وجود دارد ناشى از همين اشتباهات است.

نظريه چهارشنبه: در صورتى كه بهايى بودن فروغى محرز باشد بايستى انتقاد كارمندان متعصب مذهبى را پذيرفت و چنانچه اين نوع انتصابات پى در پى صورت گيرد طبيعى است كه بايستى جلوگيرى شود ولى به صورت استثنايى بعضا ضرورت ايجاب مى‏كند كه چنين انتصاباتى صورت گيرد.

مصلحت سیاسی

از: ۳۲۴                                                                                             تاریخ: ۳/۴/۵۲

به: ۲۰ ﻫ ۱                                                                               شماره: ۴۱۰۶۸/۲۰ ﻫ ۱۵

موضوع: خانم پارسا وزیر آموزش و پرورش

شب پنج‌شنبه مراسم عقد برادرزاده خانم پارسا وزیر آموزش و پرورش با فرزند تیمسار صنیعی وزیر سابق جنگ در منزل برادر خانم پارسا که قاضی دادگستری است برگزار شده است در این مراسم مهندس روحانی وزیر کشاورزی و عده‌ای دیگر از پیروان مسلک بهائی حضور داشته‌اند خانم پارسا و تیمسار شیرین‌ سخن نیز در این مجلس بوده‌اند خطبه عقد که معمولاً از طرف یک نفر روحانی باید خوانده شود انجام نگردید و طبق آداب و رسوم بهائی‌ ها برنامه عقد انجام شده است.

نظریه شنبه . چون تیمسار صنیعی از بهائی ‌های مشهور ایران است ازدواج فرزند وی با خانواده پارسا نشان می ‌دهد که این خانواده نیز جزء گروه بهائی ‌ها به شمار می‌روند و تظاهرات مسلمان بودن آنها بنا به مصلحت سیاسی است.

نظریه سه‌شنبه . در مورد بهائی بودن خانم پارسا در بین محافل فرهنگی شایعات زیادی وجود دارد. تابان

نظریه چهارشنبه . صحت مجلس عقدکنان مورد تائید است ولی در مورد چگونگی برگزاری عقدکنان اطلاعی بدست نیامده است.

به استحضار ریاست بخش ۳۴۱ برسد

رئیس بخش ۳۲۴  .  قهرمانی

از طرف        ۹/۴/۵۲

 

شرکت بهائیان در جشنهای ۲۵۰۰ ساله

                از: ۸ هـ                                                                         تاريخ: ۲۰/۵/۵۰

                به: ۳۲۱                                                                         شماره: ۱۰۸۷۱/۸ هـ

موضوع: شرکت در مراسم جشن هاي ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهي ايران

در بيت العدل اعظم به محفل ملي در ايران دستور داده شده که بهائيان مقيم ايران به نحو احسن در جريان برگزاري مراسم جشن هاي ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهي شرکت ترتيبي بدهند تا انجام مراسم از جانب بهائيان با شکوه تر و چشم‌گيرتر از شرکت ساير اقليت هاي مذهبي ديگر باشد.

نظريه شنبه- با توجه به دستور فوق محفل ملي ضمن جمع‌آوري وجوه از افراد بهائي و آنهم از طريق محافل محلي مبادرت به پرداخت -/۰۰۰/۰۰۰/۱۵ ريال جهت خريد ۵۰ باب مدرسه يادبود نموده ‌اند ضمناً از جانب شرکت نونهالان و اشخاص متمول بهائي منجمله حبيب ثابت پاسال تعداد ۵۰ باب ديگر خريداري از نظر اذهان عمومي اسامي بهائيان و اعضاء محافل محلي را در روزنامه ‌ها ننوشته‌ اند.

نظريه سه شنبه: با توجه به نامه شماره ۹۸۰/۳۲۱- ۹/۵/۵۰ آن اداره کل چنين استنباط مي‌شود که دستور بيت‌العدل اعظم و انجام از جانب محفل ملي در اجراي مفاد نامه فوق خواهد بود. رهبر

دايره ۲

تحقيق در مدت تأئيد در بولتن درج شود ۲۸/۵

احتراماً قبلاً در مورد خريد مدرسه يادبود بهائيان گزارش رسيده بود و ضمناً طبق اعلام روزنامه که به نام پروفسور حکيم در … درج شده اوراق ۲۵ مدرسه، ياد بود را بهائيان خريداري نموده‌ اند. مشايي ۳۰/۵/۵۰

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.