سردرگمی آمریکا و سالی که در آن اتفاقات بسیاری برای ایران رخ خواهد داد
سردرگمی آمریکا و سالی که در آن اتفاقات بسیاری برای ایران رخ خواهد داد
عرب نیوز؛ 17 فوریه (29 بهمن)
نویسنده: غسان شاربل
این دیپلمات با واشنگتن ، مسیرها و مکان هایی که در آن تصمیم گیری می شود آشنایی دارد. او در ابتدای دوره ریاست جمهوری به دیدار مقامات می رفت و با پاسخ ها و انتظارات بسیار زیادی باز می گشت تا به مافوق خود گزارش دهد.
اما این بار او با موضوع بسیار دشواری مواجه شده است. او با واشنگتنی مواجه است که در سردرگمی شدیدی قرار گرفته بود و جهان نیز بر بازگشت «مرد قوی» به کاخ سفید متمرکز بود. این سردرگمی سراسر ایالات متحده را در بر گرفته بود و دیپلمات با سوالات بیشتر بازگشت.
در کاخ سفید این احساس وجود دارد که ایالات متحده در یک نقطه عطف مهم قرار دارد. دونالد ترامپ تنها به تعویض مبلمان در کاخ سفید بسنده نمی کند؛ او رویای تغییر ویژگی های سیاسی و اقتصادی کشور را در سر می پروراند.
این دیپلمات اذعان داشت که رویکرد ها و تدابیر جدید آمریکا چنان متزلزل است که هم متحدان و هم دشمنان را گیج کرده است. همراهی با ترامپ مانند رانندگی در یک جاده پر از دست انداز است ، جاده ای که در مه فرو رفته و تقریبا غیرقابل نفوذ است. او با این تصور به مسند قدرت بازگشت که میخواهد و می تواند به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد. وی نه تنها به این دلیل که به دستیابی به جایزه صلح نوبل فکر میکند، بلکه برای اینکه جایی برای خود در کتابهای تاریخی رزرو کند، خواهان پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین است. به نظر می رسد او برای رسیدن به این هدف به دوستی قدیمی خود با ولادیمیر پوتین تکیه کرده است، زیرا به نظر می رسد که این جنگ روابط بین آنها را تیره و تار نکرده است.
این دیپلمات همچنین معتقد است که واشنگتن بر برخورد قاطعانه با پرونده مرتبط با جمهوری اسلامی ایران _ به منظور ممانعت از ساخت بمب اتمی و تسلیحات هسته ای توسط این کشور و همچنین جلوگیری از بسیج ” نیروهای نظامی موازی” توسط ایران برای بی ثبات کردن منطقه _ اصرار دارد. درک و فهم اینکه ترامپ خواهان برقراری صلح در خاورمیانه است، نیازی به زمان زیادی ندارد. با این حال، این دیپلمات به دلیل موفقیت بنیامین نتانیاهو در ایجاد یک اتحاد نزدیک و تأثیرگذار با دولت ترامپ، کمی در بیان تحلیل هایش مکث کرد.
دونالد ترامپ از زمانی که به کاخ سفید بازگشته است، جهان را با یک سری از اظهارات و بیانیه های خود که سردرگمی فراوانی ایجاد کرده ، رو به رو کرده است. او در آستانه راه اندازی یک جنگ تجاری ، مقابله با پرونده اوکراین با به رسمیت شناختن واقعیت محض تحمیل شده توسط جنگ روسیه و ارائه پیشنهاد ظالمانه در خصوص خروج ساکنان غزه از منطقه محاصره شده [کوچ اجباری ساکنان غزه] می باشد تا نوار غزه را به مرکز گردشگری [طرح ریویرا] تبدیل کند. این اقدامات وی آشفتگی های زیادی ایجاد کرده است. *[ طرح “ریویرا غزه” که از سوی دونالد ترامپ پیشنهاد شده، با مخالفت شدید کشورهای عربی مواجه شده است. اما اجرای آن مشروط به تخلیه کامل جمعیت فلسطینی از این منطقه است؛ اقدامی که بسیاری آن را پاکسازی قومی میدانند. ترامپ این برنامه را که شامل زیرساختهای پیشرفته، هتلهای لوکس و توسعه اقتصادی در غزه است، بهعنوان راهکاری برای بازسازی این منطقه پیشنهاد کرده، اما اجرای آن مستلزم تخلیه کامل جمعیت فلسطینی از غزه است. به گزارش منابع رسانهای، طرح پیشنهادی ترامپ از یک سند ۴۹ صفحهای که توسط جوزف پلتزمن، استاد اقتصاد در واشنگتن، تهیه شده، الهام گرفته است. این سند شامل طرحهایی برای زیرساختهای مدرن، سیستم حملونقل، فرودگاهها و بنادر، دولت دیجیتال و توسعه گردشگری ساحلی در غزه است. ترامپ این برنامه را راهحلی برای بازسازی غزه میداند، اما مسئله اصلی، جابهجایی اجباری ساکنان این منطقه است. پلتزمن در یک پادکست در ماه اوت گفت که آمریکا میتواند مصر را تحت فشار قرار دهد تا فلسطینیان را بپذیرد، زیرا این کشور بدهیهای سنگینی به ایالات متحده دارد.]
به نظر می رسد این سردرگمی ، در مورد پرونده هسته ای ایران که دولت ترامپ در مورد آن از مواضع خود عقب نشینی نمی کند، وجود ندارد. زمانی که جی دی ونس در مونیخ حضور داشت و در آن جا در مورد مسائل گوناگونی سخن گفت و کشورهای این قاره [اروپا] را به خاطر سرکوب آزادی ها سرزنش کرد و از آنها به خاطر رویکردشان نسبت به جناح راست افراطی انتقاد کرد، سردرگمی و مه فراوانی اروپا را فرا گرفت. احتمالا اروپا از احتمال تصمیم گیری در مورد جنگ اوکراین بدون حضور مقامات بلندپایه این قاره و همینطور بدون حضور رئیس جمهور ولدیمیر زلنسکی وحشت کرده است. به نظر میرسید ونس اظهارات گذشته ترامپ را تکرار می کند، اظهاراتی مبنی بر اینکه ایالات متحده بهای حفاظت از اروپا را برای همیشه پرداخت نخواهد کرد.
ترامپ چنین اظهاراتی را در سال 1987 بیان کرد، زمانی که وی تنها یک توسعه دهنده املاک و مستغلات بود و از دنیای سیاست دور بود. در آن سال، او از مسکو دیدن کرد و فرصت های موجود در آنجا را تحسین کرد. او اعلام کرد که اروپا می تواند هزینه های دفاع از خود را خودش تامین کند. (م.ک)
از آنجایی که اروپایی ها درگیر سرنوشت و اوضاع جنگ در اوکراین می شوند، مردم خاورمیانه نه تنها به صلح، بلکه به آنچه در مورد ایران رخ خواهد داد، مشغول خواهند شد. بی شک امسال سال ایران است. ترامپ قاطعانه اعلام کرده است که ایران اجازه نخواهد داشت به بمب هسته ای دست پیدا کند . مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز یکشنبه پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو که مواضع خود را به اشتراک گذاشت، این موضع اسرائیل ( رژیم صهیونیستی ) را تکرار کرد.
تصور غالب این است که هیچ توافق جدیدی با جمهوری اسلامی ایران وجود نخواهد داشت که زرادخانه موشکی و نقش بی ثبات کننده آن در منطقه را پوشش ندهد. حال سوالی که مطرح می شود این است که: آیا [ حضرت آیت الله ] خامنه ای رهبر عالی ایران با دادن چنین امتیازات بزرگی در مورد نقش جمهوری اسلامی ایران به ویژه در پی آسیب ها و صدمات این کشور در سوریه و لبنان موافقت خواهد کرد یا خیر؟
در بحبوحه گرد و خاک های آمریکا، ضرب الاجل های مهمی در سرزمین های فلسطین، ایران و اوکراین در حال نزدیک شدن هستند. سوریه ، لبنان و عراق نیز نگران سردرگمی ها و انتخاب های ایالات متحده آمریکا هستند. با این اوصاف یک گفت و گوی عمیق و مفصل با دولت ترامپ ضروری است زیرا اعتراض نوعی سیاست نیست و از ثبات و حقوق حمایت نمی کند . یک چشم انداز عربی برای صلح مبتنی بر راه حل دو کشور امری ضروری تلقی می شود و در واقع باید اذعان داشت که این تنها راه پایان دادن به این درگیری مزمن است.
عربستان سعودی با داشتن نفوذ و اهمیت سیاسی و اقتصادی ویژه خود، پیشروترین کشور عربی و اسلامی است که قادر به ایفای نقش در این زمینه است. میزبانی این کشور از نشست های آمریکا و روسیه پیش از نشست سران، گواهی است بر این نقش مهم و ویژه . از طرفی واشنگتن و مسکو هم جایگاه عربی، اسلامی و بین المللی عربستان سعودی را به رسمیت می شناسند. رایزنی های کنونی برای تهیه طرحی جایگزین برای پیشنهاد غزه ترامپ منعکس کننده این موضع است. علاوه بر این، عربستان سعودی می تواند از روابط مستحکمی که با چین و هند و همچنین اتحادیه اروپا ایجاد کرده است، سود ببرد.
باید برای سال ایرانی جاری آماده باشیم. یک توافق میان آمریکا و جمهوری اسلامی ایران نقطه عطفی بزرگ در منطقه خواهد بود. تخریب تأسیسات هسته ای ایران توسط اسرائیل ( رژیم صهیونیستی ) – با حمایت آمریکا – یکی دیگر از تحولات بزرگ و خطرناکی خواهد بود که ما باید برای آن آماده شویم . اگر کشورها آماده باشند، از نقاط قوت خود استفاده کنند و بر اساس منافع متقابل، منافع ثبات و درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری و رفاه با دولت ترامپ گفت و گو کنند، مه سنگین نباید مانعی برای دریانوردی ایمن باشد (منظور این که هیچ چیز نمی تواند مانع دستیابی به یک توافق میان دو کشور باشد ).
غسان شاربل مدیرمسئول روزنامه الشرق الاوسط است. (م.م)