
«جنبههای نمایشی در قصص قرآن کریم» نوشتۀ حبیب الله بهمنی
رونمایی از کتاب :
به نقل از سینماپرس: بعدازظهر روز سهشنبه ۱۶اردیبهشت 1404، در حضور جمعی از هنرمندان و فرهیختگان حوزۀ سینما، تلویزیون و ادبیات، در محل جامعۀ اسلامی هنرمندان، از دو عنوان کتاب جدید این جامعه با نامهای «عروس لیتانی» به قلم «جواد شمقدری» و «جنبههای نمایشی در قصص قرآن کریم» نوشته «حبیب الله بهمنی» رونمائی شد.
در این مراسم، «روح الله شمقدری» رئیس انتشارات جامعه اسلامی هنرمندان، «هوشنگ توکلی»بازیگر، نویسنده و کارگردان پیش کسوت سینما و تلویزیون، «رضا رسولی» استاد دانشگاه و عضو انجمن قلم،«اکبر حر» نویسنده و کارگردانان پیشکسوت سینما، دکتر سعید الهی، منتقد و تهیه کنندۀ سینما، «جواد شمقدری»نویسنده کتاب «عروس لیتانی»، کارگردان سینما و بنیانگذار سازمان سینمائی کشور و «حبیب الله بهمنی» نویسنده، تهیه کننده و کارگردان سینما و تلویزیون به ایراد سخنرانی پرداختند.
«حبیب الله بهمنی»، نویسنده کتاب «جنبههای نمایشی در قصص قرآن کریم» در این مراسم اظهار داشت:
منظور من از نمایش – همان چیزی که در میان اهل فن به درام مشهور است و البته تمامی اشکال ادبی تئاتری و سینمائی را در بر میگیرد در زمانی زندگی میکنیم که هنر نمایش از منظر فن یا به قولی تکنیک دراماتیک، با پشتوانه چند هزار ساله در اوج خود به سر میبرد. امروز هنر نمایش از ارسطو و «فن شعر» او عبور کرده و تحت تأثیر رسانه فراوان دگرگون شده است. کار بجایی رسیده که از بازنمایی هر رویدادی ساده و به ظاهر پیش پا افتاده یک نمایش تولید میشود. پیچیدگیهای ساختار وجودی انسان این امکان را بوجود آورده تا هر انسان فارغ از جایگاه خانواده و اجتماع بتواند شخصیت محوری برای یک اثر داستانی تئاتری و سینمائی تلقی بشود. همچنین ماجراجوئیهای انسان است که تمامی ندارد.
بهمنی افزود: در عصر دهکده جهانی از دید تسلیم شدگان به سلطه ارتباطات زمانی که حتی سراغ گرفتن از فنون نمایش در ادبیات کهن نوعی واپسگرایی تلقی میشود پیجوئی از پدیده عناصر نمایشی در عالم وحی و دیانت و قرآن به طریق اولی امری ناخوشایند خواهد بود ما در زمانی زندگی میکنیم که در دانشکده های غرب زده مان مدعیانی پیدا میشوند که اعتقاد دارند حتی نمیتوانی نشانی از فنون نمایشی در شاهنامه فردوسی پیدا کنی. نه آنکه داستانهای شاهنامه فاقد این عناصر باشند بلکه اساسا در ذهن آن بخش از تفکر غرب زده شاهنامه و متون کهن و نیز معاصر تر ما فاقد این عناصر نمایشی – یا به قول آنها دراماتیک است.
این کارگردان و نویسنده سینما با بیان این مطلب که چه کنیم که خود باختگی فرهنگی در دو سه قرن اخیر سخت گریبان فرهنگ و هنر و ادبیات ما را گرفته است و با رنگ و لعاب تمدن و تجدد از دروازه های رسانه و آموزش، ملت ما و امت اسلامی را مورد هجوم و شبیخون قرار داده است، با ما کاری کرده اند که با پای خود به مذبحه میرویم سرهایمان را به موبایلهای کف دستمان میدوزیم و از آنجا در عوالم شیطانی غرق میشویم. وی همچنین تصریح نمود: من نام این پدیده بیمار گونه را «خود گریزی» میگذارم. فرار از خود در ابعاد مختلف نمود میابد. از یافتن روش تنظیم بخشهای مختلف نظام سازی برای اداره اجتماع گرفته تا فرهنگ. ای کاش فرار از هویت فرهنگ ملی و دینی در حد غاز فرض کردن مرغ همسایه باقی میماند. این بیماری ویرانگر پشت سر خود را نیز به آتش می کشد. بعد از «خود» فرار میکند. بعد از این «خود گریزی»، آنچه باقی میماند زمینی سوخته از یادها و نامها، بزرگداشتها و نشان هاست. اما ریشه های این فرهنگ در زیر خاکستر امید و آرزو منتظر رویش دوباره است.
نویسنده کتاب «جنبههای نمایشی در قصص قرآن کریم» در پایان خاطرنشان ساخت: در چنین شرایطی راه نجات را در کلام وحی جستجو کردن توفیق است. خدا را شکر میکنم. آنچه در این پژوهش تقدیم شده مقدمه ورود به کنکاشهای عمیق تر در میان قصص قرآنی است. امیدوارم این قدم بتواند ما را از دریافتهای ریخت شناسی به نگاههای فراتر در شناخت و درک محتوا مضمون و اهداف الهی رهنمون شود. قرآن در مورد خود می فرماید «ان هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم و بشر المؤمنین… امیدوارم خداوند ما را مشمول این آیه شریفه قرار دهد.
با پایان سخنرانی «حبیب الله بهمنی» این مراسم با جشن امضای کتاب توسط مولفین و همزمان با اذان مغرب به پایان رسید.
ضمیمه:
عکس های مراسم رو نمایی از کتاب
جنبههای نمایشی در قصص قرآن کریم










ادامه مطلب: https://www.cinemapress.ir/news/159498/