تحلیل ایرانی
بررسی و تحلیل
مرضیه ضیغمی

🌛سنگ خُرده…!🌜

🖊حکیمانه پنجاه و هشتم از باب هشتم گلستان سعدی...؛ درباره ضرورتِ تدبیر و دوراندیشی...!🖊

0

🌛سنگ خُرده…!🌜

🖊حکیمانه پنجاه و هشتم از باب هشتم گلستان سعدی…؛ درباره ضرورتِ تدبیر و دوراندیشی…!🖊

📚اندک اندک…، خیلی شود…؛ و قطره قطره…، سِیلی گردد…؛ یعنی…؛ آنان که دستِ قُوّت ندارند…، سنگ خُرده نگه دارند…، تا به وقتِ فرصت…، دمار از دِماغِ ظالم برآرند…!

⚘️وَ قَطرٌ عَلیٰ قَطرٍ…، اِذَا اتَّفَقَت…، نَهرٌ…!

⚘️وَ نَهرٌ عَلیٰ نَهرٍ…، اِذَا اجتَمَعَت…، بَحرٌ…!

⚘️اندک اندک…، به هم شود بسیار…؛

⚘️دانه دانه است غلّه در انبار…!

🌸🌸🌸

🌸🌸

🌸

🌛سنگ خُرده…!🌜

🖊این سخن…؛ مصداقِ قاعده‌ی اَظهرُ مِنَ الشَّمَس است و هیچ نیازی به توضیح ندارد…؛ ولی حکمتِ مبتنی بر آن…، بسیار ظریف و درس آموز است…!

📚🖊آنچه روشن و آشکار است…؛ مفهومِ همان ضرب‌المثلِ مشهور منسوب به ناصر خسرو قبادیانی است که…؛ قطره‌ قطره جمع گردد، وآنگهی دریا شود…!

📚فیض کاشانی نیز درباره این حقیقت، در یکی از غزلیاتِ خود گفته است…؛

⚘️آبِ چشم…، آخر بخواهد بُردنَم تا کویِ دوست…؛

⚘️قطره قطره جمع گردد…، عاقبت دریا شود…!

📚🖊به نظر می‌رسد همه‌ی این‌گونه مفاهیم…؛ برگرفته از فرمایش نبیِ مُکرّم اسلام صلی‌الله علیه وآله در جریان یکی از سفرهایِ ایشان به همراه تعدادی از اصحاب باشد که به آنان فرمود برای روشن کردنِ آتش، هیزم جمع آوری کنند…؛ تا آنجا که وقتی هر یک از آنان با اندکی هیزم بازگشتند، آنها را رویِ هم ریخت و فرمود…؛

هَکَذَا تُجْتَمَعُ الذُّنُوبُ! ثُمّ قَالَ؛ اِیَّاکَمْ وَ الَمحَقَّراتِ مِن الذُّنُوبِ…!

گناهان نیز این گونه…، همانند این هیزم ها…، جمع می شوند…! بنابراین، از گناهان صغیره نیز بپرهیزید…!

🖊و امّا حکمتِ ظریف و دقیقِ سخن…؛ هشدار در رابطه با “انباشتِ کینه”، توسطِ ضعیفان و مترصدِ فرصت بودنِ آنان، نسبت به اقویا و ظالمین است برای روزِ انتقام…!

📚🖊این “انباشت” در شعر صائب تبریزی، با تکیه بر همصدائیِ ضعیفان، به صورت زیر بیان شده…؛

⚘️می دهد تشریفِ هیبت عاجزان را…، اتّفاق…؛

⚘️مور چون پیوست با هم…، مار پیدا می شود…!

📚و در جائی دیگر نیز می‌گوید…؛

⚘️در  مقامی که ضعیفان…، کمرِ کین بندند…؛

⚘️آه اگر مور…، به فریادِ سلیمان نرسد…!

🖊به هرحال، حاصلِ سخن اینکه…؛ بدون تردید اگر در اجتماعی روابطِ بالا و پائینی، ظالمانه باشد…، علی القاعده افراد ضعیف بیشتر مورد ظلم و ستم و تحقیر واقع می‌شوند و به طور طبیعی، چون توان مقابله ندارند…، به جمع کردنِ “سنگ خُرده” مبادرت می‌کنند تا در زمانِ مناسب، به قولِ شیخ اجلّ، “دمار از دِماغِ ظالم برآرند”…!

📚🖊فرخی یزدی…، شاعری که در دورانِ رضاخانِ قلدر، دهان او را در زندان با نخ و سوزن دوختند…، سنگ خُرده‌ها را در چنین روابطی…، به “تپیدنِ دل” تعبیر کرده و گفته…؛

⚘️تپیدن‌هایِ دل‌ها…، ناله شد آهسته‌ آهسته…؛

⚘️رساتر گر شود این ناله‌ها..‌.، فریاد می‌گردد…!

  • 📚شهریور سال ۱۳۲۰ش که زمانِ اشغال ایران توسط ارتشِ متفقین و سرنگونی و تبعید ذلّت بارِ رضاشاه است و متعاقبِ آن، ایجادِ فضایِ باز سیاسی و باز شدنِ دهان گروهی از مردم و بلند شدنِ فریادهایِ انتقادی و آزادی خواهی…؛ تجربه‌ای عینی و روشن از این واقعیتِ تاریخی است…!
  • 📚شادیِ وصف ناپذیر مردم در روز ۲۶ دی ماه ۱۳۵۷ش که محمدرضا پهلوی برای همیشه از ایران فرار کرد، نمونه‌ی دیگری از این واقعیت است…!
  • 📚اشغالِ عراق در زمانِ صدام حسین…، و استقبالِ گروهی از مردم از اشغالگران در برخی از شهرها نیز، از این نمونه هاست…!

📚🖊بدون تردید یکی از دلایلی که دشمنان انقلاب اسلامی با ترفندهایِ مختلف و متفاوت…، برای ضعیف نمودنِ پایگاه مردمی و مقبولیت اجتماعی جمهوری اسلامی تلاش می‌کنند…، همین واقعیت است…؛ زیرا به خوبی می‌دانند که مردم…، از ارکان اصلیِ سه گانه‌ی نظام هستند که هم در دوران مبارزه و سرنگونیِ رژیم پهلوی نقش آفرینی جانانه داشتند و هم در تثبیت نظامِ جمهوری اسلامی…!

📚🖊توجه به همین نقش اساسی و راهبردی است که امام خمینی رضوان الله تعالی علیه در سخنرانی‌ها و رهنمودهای خود…؛ همواره مسئولان را به خدمت به مردم، خصوصاً طبقاتِ ضعیف سفارش می‌کرد و بقایِ قدرت و قوت نظام اسلامی را وابسته به رضایت آنان می‌دانست…!

🌛سنگ خُرده…!🌜

📚نمونه‌ای از این توصیه‌ها…، به شرح زير است…؛

“کاری بکنید که دل مردم را به دست بیاورید. پایگاه پیدا کنید در بین مردم. وقتی پایگاه پیدا کردید، خدا از شما راضی است؛ ملت از شما راضی است؛ قدرت در دست شما باقی می ماند، و مردم هم پشتیبان شمایند.”

صحیفه امام . ج ۷ . ص ۵۱۲

📚🖊این توجه…، در توصیه‌های رهبر عزیز انقلاب اسلامی نیز فراوان یافت می‌شود…؛ مانند این سخن…؛

“برایِ سنجشِ مردمی بودن، شاخص‌هائی وجود دارد. اولین شاخص، این است که مسئول کشور، خودش را دارایِ شأن و روحیه‌ی خدمتگزاری به مردم بداند؛ نگاه، از بالا نباشد… خیلی از این مردم از ما بالاتر هم هستند.”

سخنرانی ۷ تیر ۱۳۹۹

⚘️نرگسِ مستِ نوازش کُنِ مردم دارش…؛

⚘️خونِ عاشق به قدح گر بِخورد…، نوشش باد…!

الف – حجت

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.